Djevojka provjerava svoju kosu

Iako genetika, bolesti i neki drugi okolišni čimbenici igraju veliku ulogu u ispadanju kose, još je jedan važan čimbenik i izbor prehrane.

Kako bi kosa bila zdrava i kako ne bi ispadala, potrebno je imati zdravu i uravnoteženu prehranu. No ne pazimo uvijek na ono što jedemo i što unosimo u organizam. 

Koje su to uobičajene prehrambene navike, a zbog kojih možda ne možemo imati gustu i bujnu kosu kakvu bismo željeli? 

1. Konzumacija hrane bogate prerađenim šećerom

Konzumacija pretjerane količine prerađenog šećera ima mnogo štetnih učinaka na tijelo, a jedan od njih je pogoršanje kvalitete kose i noktiju. Visoki unos šećera dovodi do porasta glukoze u krvi, što znači da tijelo mora proizvoditi više inzulina. To dalje dovodi do povećanja androgena, muških spolnih hormona, što pak može rezultirati smanjivanjem folikula dlake i posljedično – ćelavljenja.

2. Konzumiranje hrane s visokim udjelom žive

Svi kažu da je riba zdrava, no i s ribom treba umjereno, pogotovo s nekim vrstama poput skuše, sabljarke ili velikih tuna. Najveće količine žive nalaze se u onim ribama koje su predatori. Što je ona veća i što se više nalazi na vrhu hranidbenog lanca, to više možete sumnjati da je bogata živom. Upravo je riba jedan od najčešćih izvora putem kojih konzumiramo živu.

3. Dijeta s nedostatkom kalcija

Kalcij je važan preduvjet za zdravu i sjajnu kosu. Nedostatak kalcija može napraviti mnogo štete. Stoga nemojte izbjegavati hranu bogatu kalcijem kao što su mlijeko, sir i drugi mliječni proizvodi. Ako baš ne tolerirate najbolje mliječne proizvode, kalcija ima i u drugim namirnicama poput kelja, graha ili brokule.

4. Dijeta s nedostatkom proteina

Osnovni element kose je protein koji se zove keratin. Nedovoljan unos proteina stoga znači da ste u većem riziku od gubitka kose. Nemasno meso može biti odličan izvor proteina. Ukoliko ste vegetarijanac te ne želite ili ne možete konzumirati meso, protein možete dobiti u leći, špinatu, grahu i tofuu.

5. Nedostatak cinka i željeza

Cink i željezo pomažu u stvaranju keratina koji je važan za rast i zdravlje kose, a možemo ih pronaći u crvenom mesu.

Hailey Bieber Devet znakova da pod hitno morate promijeniti frizuru: Kad je stvarno vrijeme za odlazak kod frizera?

6. Previše vitamina A

Konzumacija previše vitamina A može uzrokovati ispadanje kose. Mala je vjerojatnost da previše vitamina A unesete preko namirnica. Čisto sumnjamo da na dnevnoj bazi jedete baš tolike količine npr. mrkve, da biste se doveli do stanja vitaminoze. No ono na što biste trebali pripaziti je prekomjerni unos svakakvih dodataka prehrani. Često puta ih uzimamo na svoju ruku i često puta uopće ne čitamo što piše na kutiji koje su dnevne preporučene doze. 

7. Previše pržene hrane

Masna hrana koja je pržena u dobokom ulju obično je lišena zdravih masnoća. Utvrđeno je da kemijski spojevi kod pržene hrane povećavaju tjelesne upale i oskidativni stres, što može pridonijeti gubitku kose. 

Lijepa duga kosa Kad ti je kosa u groznom stanju: 11 načina na koje ćeš ju vratiti u život

prehrambene navike i gubitak kose prehrambene navike zbog kojih gubimo kosu Ispadanje kose hrana zbog koje gubimo kosu hrana koja je loša za vlasište

Još vijesti