Opadanje kose tijekom jeseni

Zakoračili smo dobrano u jesen. Kraći dani, miris kestena u zraku, šareno lišće koje oko nas pada sa grana i šušti nam pod nogama. No nažalost, nije lišće jedino koje pada, jesen je period u kojem nešto intenzivnije počinje ispadati i naša kosa.

Zašto je to tako i zašto se pojačano 'linjamo' baš kao naš pas ili naša mačka? Dermatolozi naime objašnjavaju kako smo u ljetnom periodu više izloženi suncu, zbog čega se hormon rasta kose više izlučuje. U jesenskim mjesecima nema više toliko sunčeve svjetlosti, hormon rasta nije toliko stimuliran pa posljedično i kosa više ispada. Dakle, jesensko je opadanje kose normalna pojava i ako vam na dnevnoj bazi ispadne između 50 i 100 vlasi, nema razloga za paniku. No, kako bismo pomogli našem vlasištu, evo par savjeta i jednostavnih trikova kako bismo 'bad hair days' sveli na minimum.

1.Koristite ulje ricinusa
Ulje ricinusa odavno je poznato kao eliksir za poticanje rasta kose, ali i obrva i trepavica. Potrebno ga je umasirati kojih sat vremena prije pranja kose u tjeme ili prespavati tako preko noći. Preporučamo pomiješati ga s nekim lakšim uljem, poput kokosovog. Ricinusovo ulje je uistinu gusto te ga je lakše utrljavati u vlasište ukoliko se barem malo razrijedi s nekim drugim uljem, poput maslinovog, koje većina nas ima u kuhinji.

 

@jazmin.x30 #casteroil #hairgrowth #hair #longerhair #curlyhair #hairbeauty #hairtutorial #fypシ゚viral #fypシ ♬ original sound - ju

 

2.Pokušajte s uljem ružmarina
Ružmarin možete uvrstiti u svoju njegu kose. Par kapi eteričnog ulja ružmarina možete dodati u svoju bočicu šampona ili se počastiti masažom tjemena uljem ružmarina te ga nakon toga temeljito isprati šamponom. Poznavatelji bilja kažu kako ružmarin ima protuupalna svojstva te kako može poboljšati cirkulaciju vlasišta. Osim rasta kose, vjeruje se da ulje ružmarina sprječava perut, a može pomoći i tjemenu sklonom svrbežu.

Vezanje kose Visoki rep više neće biti tanak i mlohav: Ovaj trik s kopčom ti može vizualno dodati više kose

3.Rižina voda i recept s Dalekog istoka
Ovo je beauty tretman koji žene iz azijskih kultura koriste stoljećima, a znamo kako su Azijatkinje poznate po divnoj i gustoj kosi. Za postupak dobivanja rižine vode potrebno je pripremiti rižu, vodu, šalicu i staklenku. Šalicu riže prvo operete, zatim je prebacite u staklenku, zalijete s tri šalice vode, poklopite i dobro protresete. Sve ostavite da tako odstoji 24 sata, a nakon toga, vodu procijedite. Nakon pranja kose, na mokru kosu obilno nanesite rižinu vodu te tako ostavite da djeluje 20 minuta pa isperite. Ovaj je trik odličan, jer osim što će imati efekta na vašu kosu, uštedjet će vam i novac.

 

@moniquemrapier Reply to @katerinaortiz_ NEVER been asked a question more 😳 The best way for noticeable results! #hair #hairtransformation #hairgrowth #hairtok ♬ Still into You - Paramore

 

4.Obratite pažnju na prehranu
Neka se na vašem jelovniku nađu namirnice bogate cinkom, vitaminima B5 i B12 te željezom. Malo više orašastih plodova, povrća, ribe ili jaja na meniju zasigurno će pomoći vlasištu da se obnovi.

Matilda Djerf Matilda Djerf i njena kosa su inspiracija curama: Kako napraviti frizuru da ti izgleda kao njena?

I naravno, ukoliko primjetite da ispadanje kose ne prestaje, ukoliko vidite da se tjeme prorijedilo, odlazak liječniku i traženje profesionalne pomoći je uvijek najbolje rješenje. Liječnik, najčešće dermatolog, otkrit će uzrok vašem problemu te vas uputiti što i kako dalje.

savjeti za zdravo tjeme Ispadanje kose Pomoć Kosa preporuke protiv ispadanja kose

Još vijesti