Lijepa kosa

Možeš imati kosu dugačku koliko god želiš, ali ako je ona oštećena, izgledat će ružno. Ispucali vrhovi će nekada uništiti cijeli dojam. Bolje da ti je kosa nekada i kraća, a zdrava, nego duga i da izgleda kao metla.

Da bi ti kosa izgledala lijepo, najbitnije je da paziš na nju i da ju ne oštećuješ baš previše. Znamo, nekada je nemoguće izbjeći oštećivanje kose, ali u tim je situacijama najbolje odmah znati kako joj pomoći i pokušati popraviti situaciju prije nego bude uništena do te granice da se ne može spasiti. Rješenje uvijek postoji, samo ga treba znati pronaći! Postoji pet glavnih oštećenja kose – i za svako od njih dobar način kako to popraviti i kosi pomoći da izgleda zdravo, lijepo i sjajno. Pogledaj kojih su to pet glavnih oštećenja i što možeš napraviti da popraviš svoju kosu.

Češljanje kose Najgora četka za kosu koju možeš koristiti ako ti kosa ispada: Frizer jedan tip nikako ne preporučuje

Ispucali vrhovi

Vidiš kada ti se vrhovi počnu listati i kada se na vršcima pojave one male bijele točkice. To je znak da ti je kosa ispucala. Maske i ulja su samo privremeno rješenje koje će nakon pranja kose učiniti da ona izgleda zdravo, ali već sljedeći dan će ispucali vrhovi opet biti tu i vidljivi. Što duže čekaš da ih ideš ošišati, to ćeš više kose morati odrezati jer će sve više i više pucati. Nema drugog načina za riješiti problem ispucalih vrhova nego ih odrezati. Nikakve maske neće ponovno učiniti da kosa bude zdrava. Bolje je ići redovito na šišanje vrhova pa da ti kosa raste zdrava, nego izbjegavati frizerku i otići kada je već kritično. Ostat ćeš bez kojeg centimetra, ali barem će ti kosa izgledati lijepo.

Oštećenje zbog farbanja kose

Znaš sigurno i sama da nije najbolje za kosu ako se redovito svaki mjeseci ili dva ideš farbati, ali ukoliko želiš drugačiju boju kose, morat ćeš se pomiriti s tim da moraš voditi malo veću brigu o njoj nego prije farbanja. Prvo i najbitnije je pronaći dobrog frizera koji zna što radi i koji će brinuti o tvojoj kosi i paziti što joj radi. Nažalost, neće svaki frizer biti takav i nemaju svi jednako znanja. Drugo je da počneš redovito koristiti kvalitetne maske i ulja za kosu. Nema preskakanja maske pri pranju jer će ti inače kosa izgledati očajno.

Kemijska oštećenja

Ako si pak netko tko se stalno blajha ili stavljaš kovrče uz pomoć minivala, kosa će ti biti posebno lomljiva. Slična je situacija kao i s farbanjem. Ipak, ovo oštećuje kosu čak i više od farbanja. Neki profesionalci preporučuju maske ili ulja koji se ostavljaju preko noći na kosi, da ih kosa što bolje upije. Također, trebala bi koristiti šampon koji ima funkciju da pomaže ojačati kosu.

Oštećenja od topline

Od fena preko pegle do figara i različitih drugih pomagala koja zagrijavaju kosu, a koja se redovito koriste – svi oni oštećuju kosu. Da, čak i fen. Postoje različiti sprejevi koji kod toga mogu pomoći. Njihova je funkcija da zaštite kosu od prevelikog zagrijavanja i samo ih treba prije korištenja pegle ili figara našpricati na kosu. Svaki put kada koristiš pomagala za kosu koja zagrijavaju, trebala bi na nju stavljati zaštitu, bez iznimke. Druga je opcija da na svim ovakvim uređajima smanjiš temperaturu.

Ispadanje kose

Puno razloga može dovesti do ispadanja kose. Nekada je to stres, nekada zdravstveni problemi, a može biti i do frizure koju stalno radiš. Kada primijetiš da ti kosa ispada više nego inače, pokušaj joj dati malo odmora od svega. Od kompliciranih i zategnutih frizura, od stalnog nošenja repa do toga da ju kratko prestaneš peglati. Jedan sastojak koji će ti pomoći pri ispadanju kose je ružmarin. Traži šampone s njim ili sprejeve i ulja od ružmarina. Možeš i sama napraviti svoju ružmarinovu vodicu. Pomoći će da ti počne više rasti mlada kosa i učvrstiti ju da ne ispada toliko.

Dove Cameron Kako običan rep učiniti malo zanimljivijim: Malo drugačije frizure s repom koje je lako napraviti

Kosa zdrava kosa oštećenja kose tipovi oštećenja kose kako joj pomoći ispucali vrhovi Ispadanje kose farbanje kose oštećenje zbog peglanja kose

Još vijesti