Slika nije pronađena

Disney vlada svijetom jako puno godina, a čini se da to ni neće prestati jer iz godine u godinu izbacuje sve bolje animirane filmove s upečatljivim porukama.

Ne možemo sve te animirane filmove odrediti kao `filmove za djecu`, ali oni to inicijalno jesu. Dok odrasli ljudi grizu nokte gledajući horore, drame i akcije, djeca se uvijek vraćaju svojim omiljenim crtanim likovima koji imaju zanimljiv karakter.

Klinci će se složiti, ali i brojni `klinci od 20 godina` da su crtani filmovi za djecu uvijek bolji nego oni koji su namijenjeni za odrasle, a ovo je nekoliko razloga za to:

Radnja je bolja
Radnja crtanih filmova je uvijek jednostavna, univerzalna i uvijek iznjedri neku poantu. Zašto je to tako? Zato što petogodišnjaci diljem svijeta trebaju isto shvatiti radnju i povezati se s njom pa zato ne treba biti jako komplicirana kao u nekom SF-u ili u drami.


Ništa nije prekomplicirano

Filmovi koji su namijenjeni odraslima ostavljaju dojam da se uvijek trude usaditi gledateljima u glavu `kako je ovaj film baš super` pa se često mogu javiti neke nerazumljive stvari koje se kasnije trebaju povezati.


Likove u animiranom filmu možemo skroz skužiti

U filmovima za djecu nema postavljanja pitanja o tome zašto neki lik nešto radi jer smo gledajući ga razvili 0 suosjećanja. Primjerice, u animiranom filmu Ljepotica i zvijer znamo točno zašto Belle kreće spasiti svog oca (jer bi svatko to napravio) te ne moramo razmišljati postoji li za to neki skriveni motiv kao kod drugih žanrova.


Iznenađujuće su duboki

U filmu Zootropola potegla su se pitanja policijske brutalnosti, korumpiranih političara i moralno dvoličnih osoba. Kada se bitni svjetski problemi umetnu u crtić tada djeca mogu shvatiti neke stvari o tome kako svijet funkcionira, a odrasle osobe mogu vidjeti koliko su animirani filmovi smisleni i duboki.Ne prikazuju previše tragičnih situacija

Inače ne prikazuju previše takvih situacija, a kada ih prikazuju to naprave na totalno primjeren način. No, ipak, bez obzira na to djeca budu tužna nakon pojedinih scena. Primjerice u filmu Nebesa gledamo tugu nad spontanim pobačajem odmah na početku, a i Mufasina smrt u Kralju lavova se odmah pojavljuje na početku kako se ne bi tuga protezala kroz film.Znamo da će uvijek uslijediti `happy end`

Bez obzira na to kakvu avanturu su prošli glavni likovi, je li ona bila tužna, tragična ili sretna, jedno je sigurno: kraj je u animiranim filmovima sretan. Pa tko ne bi volio onda gledati takav film? Isto se ne može reći i za filmove za odrasle jer ponekad i u komediji dođe do tužnog kraja.


Realnost je precijenjena

Slobodno možemo reći da je realnost precijenjena i da u crtiću možemo uistinu vidjeti svašta – od igračaka koje pričaju pa do svijećnjaka koji pleše. Kada želimo okusiti realnost tada ne gledamo crtiće nego živimo svoj život pa su zato oni tako cool.


A što je tebi draže, crtići ili filmovi? Reci nam anonimno u anketi u nastavku.
Izvor: gurl

I.P.

Pročitajte još:

Pažljivo gledaj: lekcije o prijateljstvu i ljubavi kojima su nas naučili animirani filmovi

Kokice u ruke: animirani filmovi koje morate pogledati ove godine

Disneyjeve tajne: stvari koje niste znali o svojim omiljenim crtićima


bolji crtići animirani filmovi

Još vijesti