Slika nije pronađena

Eksperti su otkrili da se ispod bajkovite površine Disneyjevih crtića skrivaju poruke koje nisu ni malo lijepe i pozitivne. Iako nisu direktno otkrivene, mogu utjecati na razmišljanja djece i njihove poglede na svijet.

Istraživanja i proučavanja poruka koje skrivaju ili indirektno poručuju Disneyjevi crtići donose zaključke koje radije ne bi htjeli znati. Volimo misliti da su crtići nešto lijepo i da šalju pozitivne poruke, ali istraživanje koje su proveli na sveučilištu East Anglia otkrilo je nešto sasvim drugačije. Profesorica humanističkih znanosti dr. Victoria Cann otkrila je da je crtić 'Ljepotica i zvijer' najopasniji od svih Disneyjevih djela za djecu. Po njoj je opasan zato što je Zvijer uvijek na pragu toga da se naljuti i postane nasilan, a zato što Ljepotica trpi to ponašanje daje poruku da ako djevojke ostanu s nasilnim dečkom dovoljno dugo, da mogu promijeniti njegovo ponašanje. Uz to, otkriva i da je ova priča zapravo priča o znanstvenom fenomenu nazvanom Stockholmski sindrom.

via GIPHY


Radi se o fenomenu kojeg obilježava stvaranje emocionalne veze, osjećaja povjerenja i identifikacije s agresorom koji može biti otmičar, pljačkaš, zlostavljač ili bilo koja druga dominantna osoba koja ima moć upravljanja drugom osobom. Žrtva u tom slučaju ne odabire svjesno i racionalno takvo stanje, a agresor je istovremeno iskorištava i stavlja njezin život u opasnost, piše krenizdravo.rtl.hr. A upravo je to slučaj između Belle i Zvijeru u ovom crtiću koji ovaj fenomen zapravo predstavljaju kao nešto što je u redu.

via GIPHY


Sljedeći crtić koji se našao na udaru kritika je 'Aladdin', a njega su proglasili rasističkim. Ako to još niste primijetili, obratite pažnju sljedeći put kada ćete gledati Disneyjevog Aladina – svi su dobri likovi svijetle boje kože (primjerice Jasmin i Aladdin), a zločinci su tamnije boje kože.

via GIPHY


Problematična je i 'Snjeguljica'. Ona mladim djevojkama daje nerealistična očekivanja u vezi izgleda – da trebaju biti mršave, a tu je i problem činjenice da je živjela sa sedam muškaraca.

via GIPHY


A nije mogla kritiku izbjeći ni 'Uspavana ljepotica'. Glavni lik, princeza Aurora, na kraju krajeva bude poljubljena bez da je dala dopuštenje, što nikako nije biti dobra i pozitivna poruka.

Foto: Imdb/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

[VIDEO] Došao je prvi službeni trailer za Disneyjevog Aladina! Kakva će biti priča, tko glumi – sve se zna

Teleportirajte se u svoje djetinjstvo! Ovih 15 pjesama iz Disney filmova će ti defo uljepšati dan

KVIZ: U kojem Disney klasiku bi bili glavni lik?

crtići poruke animirani filmovi negativne disney

Još vijesti