Slika nije pronađena

O tome su progovorile na konferenciji TED u Oslu. Naime, one su prema podacima o pregledima čak 36 trudnih tinejdžerica zaključile da sve ono što mislimo da znamo o himenu zapravo potpuno krivo. Naime, od 36 pregledanih tinejdžerica, samo su dvije, prema himenu, pokazivale jasne znakove penetracije, piše Index.hr.


Prvi mit - Kod prvog vaginalnog seksa, himen puca i dolazi do krvarenja

"Himen je rubno tkivo na vanjskom otvoru vagine, obično je oblika krafne ili polumjeseca, s velikom rupom u sredini. No, to se razlikuje od žene do žene. Ponekad himen ima brežuljke, više manjih rupa ili se sastoji od nekoliko režnjeva.

Točnije, izgled himena varira. Zbog toga je veoma teško ustanoviti djevičanstvo pregledom. Ako žena ima elastičan himen, jednostavno nikad neće krvariti nakon seksa, nebitno je li djevica ili nije. To je anatomski nemoguće. I to je slučaj kod polovice žena. Neke djevice krvare tijekom prvog seksa, neke ne."


>> U našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori' pronađite hrpu pitanja na temu prvog seksa, gubljenja nevinosti i sličnih tema... 

Drugi mit - Himen zauvijek nestaje nakon prvog seksa

"Himen je poput gumice za kosu, i izgledom i funkcijom. Himen se zapravo može rastegnuti. Kod mnogih žena je himen dovoljno elastičan da može podnijeti vaginalni seks bez ikakvog oštećenja. Kod nekih žena himen će se malo potrgati da bi se stvorilo prostora za penis. Ali to ne znači da će himen nestati", objasnile su i onda ispričale o studiji provedenoj na 36 tinejdžerica od kojih su samo dvije pokazivale znakove penetracije.

"Osim ako ne vjerujete u 34 bezgrešna začeća, moramo se složiti i da drugi mit pada u vodu. U mnogim dijelovima svijeta, zbog ovog krivog vjerovanja, provode se intruzivni pregledi djevičanstva prije nego se djevojka ili žena uda, a uz to postoje i brojni mitovi da žena može 'izgubiti nevinost' svakodnevnim aktivnostima poput vožnje biciklom."


Index.hr / Foto: Shutterstock

Provjeri još...

Smanjila se dobna granica: Evo s koliko današnje generacije gube nevinost!

Lekcije o seksu o kojima te ne uče u srednjoj školi

ŠOKANTNI PODACI ISTRAŽIVANJA Znaš li s koliko godina ekipa ima svoj prvi seks?

djevičanstvo himen Prvi seks seks

Još vijesti