Slika nije pronađena

Ako razmišljaš o tome da imaš prvi seks, prije nego što se stvarno i odlučiš na taj korak, dobro je znati što te točno čeka i što možeš očekivati. I naravno, prije nego stvarno i pristaneš, dobro razmisli, i imaj na umu da čak ako si i rekla dečku da si spremna, ali se ipak predomisliš – uvijek možeš reći da ipak ne želiš.

Čak ako si i imala prvi seks, još uvijek možeš imati u glavi puno pitanja koja ti nisu jasna ili te zanimaju. Neke stvari možeš naučiti usput i iz iskustva, ali postoji i puno toga što mladima nitko ne kaže o seksu, a što bi trebali znati. Ovih 10 pitanja nećeš pitati nikoga starijeg, ali odgovore na njih bi trebala znati.

1.Koliko će te boljeti prvi put?

Na ovo nema univerzalnog odgovora, za svakoga vrijedi drugačije, nekoga neće gotovo uopće boljeti, a nekoga će dosta, ali barem malu bol možeš očekivati. Zapravo je više čudan i neugodan osjećaj nego bol za neke. Nekome će biti taj isti osjećaj i drugi i treći put, ali to je sve normalno. Dok god nije neka velika neizdrživa bol, i tako svaki put. Tada nešto nije kako treba biti. Bol se može pojaviti i jer nisi dovoljno uzbuđena ili si jako nervozna pa ti vagina nije dovoljno vlažna ili su ti mišići previše stisnuti. To može cijelo iskustvo učiniti bolnijim nego što treba biti.

2.Kako možeš znati da si spremna za svoj prvi put?

Seks nije nešto samo fizičko, već i emocionalno. Može ti se činiti da si spremna, ali ako nisi u ozbiljnijoj vezi s dečkom, bolje je pričekati. U teen godinama se posebno javlja osjećaj da je to nešto što želiš i da si spremna, ali najčešće je to samo fizička spremnost. Seks, pogotovo prvi put, može biti emocionalno snažan i lako možeš ostati povrijeđena. Ako te dečko nagovara na ovaj korak, a dvoumiš se, radije pričekaj još. To nije najbitniji dio veze.

3.Trebaš li se obrijati dolje?

Možeš napraviti što god želiš i kako ćeš se god ti osjećati najugodnije. Nema točnog ili netočnog odgovora na ovo pitanje. Samo zato što u filmovima cure znaju raditi od prvog seksa spektakl i pripremati se i tako da između ostalog odu na depilaciju dlačica dolje, to nije nešto što moraš napraviti, u redu je i ako ne želiš i ostaviš dlačice ili ako ih samo djelomično ukloniš. SVE je dobro. Ne moraš se niti brinuti što će ti dečko reći, jer njih to isto stvarno nije briga.

4.Možeš li napraviti nešto jako pogrešno i uništiti doživljaj?

Teško. Ako ste i ti i dečko jako nervozni i oboma vam je prvi put, možda će se sve činiti nespretno i neugodno, ali za najviše ljudi prvi seks upravo i je takav. Najvjerojatnije neće biti wow i najbolji seks tvog života, ali teško da možete napraviti nešto toliko pogrešno da uništi doživljaj. Bitno je samo da koristite zaštitu i da ne brzate. Međutim, ako si jako nervozna i jako se bojiš, to ti pokazuje da ipak još uvijek nisi spremna i da bi trebala još malo pričekati.


5.Nakon koliko vremena u vezi bi trebala pristati na seks?

Nema određeno vrijeme koje treba proći nakon kojeg je normalno da pristaneš na seks. Nikako se ne preporučuje da to bude nakon par mjeseci veze, jer neki dečki samo traže 'žrtvu' koju će iskoristiti. S druge strane, ako si s dečkom skoro godinu dana ili više, vjerojatno nije s tobom isključivo zbog seksa, ali to i dalje ne znači da MORAŠ pristati ili osjećati bilo kakav pritisak. Ako ti dečko prijeti prekidom, neka prekine, nemoj pristajati na ništa ako nisi 100% sigurna da to želiš.


6.Kako prepoznati je li dečko s tobom samo zbog seksa?

Vrlo lako! Ako te stalno nagovara i ima priče poput toga da su primjerice već svi drugi to napravili, a samo vas dvoje čekate ili želi napraviti kompromis, ako ti pristaneš na seks, on će…sva ponašanja koja ti se čine sumnjiva, jesu sumnjiva, vjeruj svom instinktu. Ako osjećaš da te previše gnjavi oko toga iako si mu rekla da nisi spremna ili ti se čini kao da će prekinuti s tobom ako to ne napravite, sve su to oblici manipulacije na koje ne bi trebala pasti. Kada je nekome stvarno stalo do tebe i s tobom je zbog tebe, koliko god da želi seks, neće to stalno spominjati.

7.Broji li se pod seks i ako imaš odnose s osobom istog spola?

Ovisi što tko računa pod seks, ali da, i odnosi s osobom istog spola se skroz normalno računaju pod seks. Sve ovisi o vašem pogledu na intimne odnose.

8.Što je orgazam i kako ćeš znati da si ga imala?

Kao i svaki drugi osjećaj, i ovaj je teško opisati. Po nekoj službenoj definiciji, orgazam je intenzivan, ugodan fizički osjećaj koji se može dogoditi tijekom seksa ili masturbacije. Nekada može biti vrlo intenzivan, a nekada i suptilniji, ali bez brige, nije teško prepoznati jesi li ga imala ili ne.

9.Kada možeš ostati trudna?

Cure se uvijek boje da su ostale trudne ako im menga čak i par dana kasni. Međutim, u 99% slučajeva, to ipak nije razlog zašto im kasni. Prva i najbitnija stvar je da trebate koristiti kondom, jer osim što možeš ostati trudna, možeš pokupiti i različite spolne bolesti. Ako radite bilo što, što nije seks, najvjerojatnije nisi trudna, pogotovo ako nije bilo nikakve šanse da je sperma došla u doticaj s tvojim intimnim dijelovima tijela. Kod oralnog i analnog seksa su šanse da si ostala trudna jako male, ali i dalje postoje.

10.Možeš li ikako doći do pilula bez da ti roditelji saznaju?

Ako nisi punoljetna, bit će to vjerojatno nemoguće. Nemoj pokušavati do pilula doći na bilo koji drugi način osim preko ginekologa. Razgovaraj s mamom o tome da si spremna za svoj prvi posjet ginekologu, a kada si na pregledu možeš s njim odmah popričati o svim pitanjima koje imaš, uključujući i ovo.

Pogledajte još:

Popularna teen serija o seksu koja je dala neke korisne lekcije: Ovih 7 nije loše zapamtiti

Ovo ne možeš promijeniti kada jednom to napraviš: Kako znati kada je vrijeme za prvi seks i jesi li spremna?

Sitnice koje su zapravo jako bitne: Stvari koje ti nitko neće reći o seksu dok si tinejdžer

Prvi seks seks Pitanja i odgovori

Još vijesti