Slika nije pronađena

Nikako ne bi trebala pristati na nešto samo zato što se osjećaš kao da bi trebala jer je to normalno za ljude u tvojim godinama ili zato što osjećaš pritisak dečka ili prijatelja. Tvoj prvi put se može dogoditi i sa 18 godina, ali i s 25 godine i jedno i drugo je skroz u redu.

Nema pravila koje određuje pravo vrijeme za prvi seks, sve ovisi samo i isključivo o tebi. Jer ipak, svačija je situacija drugačija i svatko se osjeća drugačije. Iako većini prvi put nije za pamćenje, ipak su mnoge cure priznale kako im je bilo žao što nisu još malo pričekale. Nemoj biti jedna od njih i na odluku o tome odluči sama, bez utjecaja bilo koje druge osobe. Postoji nekoliko stvari koje ti mogu pokazati jesi li stvarno toliko spremna koliko misliš da jesi ili zapravo pristaješ na seks iz krivih razlog. Oni koji se pronađu u svih ovih 7 su sigurno spremni, ostali – možda nije loše još malo pričekati.

1.Ne osjećaš da si tu odluku donijela zbog pritiska dečka ili ekipe

Najčešći razlog zašto mladi pristaju na seks je jer im se čini da su svi drugi već to napravili, a ti si jedina koja nije. Pogrešno! To nikada ne bi trebao biti razlog za pristaneš na išta. Uspoređivanje s drugima u nekim situacijama može biti dobro za tebe da te motivira da se više potrudiš, ali ovo nije jedan od takvih slučajeva. Na odluku o prvom seksu ne bi trebao utjecati nitko, niti tvoj dečko niti tvoje prijateljice koje su već pune iskustva. Ako te netko nagovara stalno na seks, onda možeš znati da to sigurno nije osoba s kojom bi ga trebala imati.

2.Nisu tu odluku donijela u trenutku već si o njoj razmislila

Spontanost u vezi je slatka, ali ovo nije nešto oko čega želiš biti spontana, pogotovo ako ti je prvi put. Neće se tvoj cijeli svijet promijeniti nakon prvog seksa, ali želiš da to bude posebno, a ne nešto na što ćeš imati ružno sjećanje. Ukoliko nisi dobro razmislila o tome, radije još pričekaj i pusti da prođe neko vrijeme. Ako ćeš za mjesec ili dva i dalje biti jednako sigurna u tu odluku kao i sada, onda u redu.

3.U vezi si već neko vrijeme

I vjeruješ dečku, znaš da mu je stalo do tebe i da nije s tobom samo zbog seksa. Jer koliko ti se god netko činio drag, ako ga ne poznaješ dobro, ne možeš znati kakve su mu namjere. Svi će uvijek biti dragi i mili dok ne dobiju što žele, a onda će se stvari promijeniti. Najbolje ćeš sama procijeniti koliko si bliska s dečkom. Uvijek si možeš dati još vremena da se bolje upoznate, ako mu je stvarno stalo, neće mu smetati još malo pričekati.

4.Znaš sve o zaštiti

Zaštita je izuzetno bitna, jer ne želiš na zadnji dan srednje dok su svi na norijadi ti biti kod kuće i uspavljivati bebu. Osim što je zaštita bitna da ne ostaneš trudna, isto je tako bitna i da bi te zaštitila od spolnih bolesti. Nemoj misliti 'ma neće se baš meni dogoditi' jer dogodilo se već onima koji su tako mislili. Informiraj se o tome koja je kontracepcija najbolja za vas i ne prepuštaj ništa slučaju.

5.Ne osjećaš potrebu da se trebaš prije opustiti uz pomoć alkohola

Svi su malo nervozni prije svog prvog puta i to je očekivano i normalno, ali ako si toliko nervozna da trebaš alkohol prije kako bi se opustila, to ti samo pokazuje da nisi spremna. Malo nervoze je dobro, puno nervoze je način na koji ti tvoje tijelo govori da još nije vrijeme. Ako si pila, to nije vrijeme za donositi ovu odluku jer osim što možeš donijeti krivu zbog koje ćeš kasnije požaliti, može se dogoditi i da zato što ste pijani jednostavno ne odlučite koristiti kondom ili ga ne stavite dobro.

6.Nisi zabrinuta oko toga da će te netko vidjeti golu

Ovo može biti još jedan način na koji ti tvoja podsvijest može govoriti da nisi spremna. Ako se ne osjećaš ugodno kada pomisliš da će te dečko vidjeti skroz golu i ne osjećaš se ugodno u vlastitoj koži, poradi na tome prije nego pristaneš na seks. S druge strane, ako se osjećaš top i nisi uopće zabrinuta oko toga kakvo ti je tijelo jer znaš da se dečku sviđaš i da te voli takvu kakva jesi, to ti može biti još jedna znak da si spremna.

7.Jednostavno znaš da si spremna

Nemaš dvojbe niti ti se jedna dan čini da si spremna, a drugi da možda ipak nisi? Onda si spremna. Uz sve ovo ranije navedeno, jednostavno ćeš biti sigurna u svoj odabir i znati da je to ono što želiš.

Pogledajte još:

Pitanja o seksu koja sve zanimaju, ali ih se srame pitati: Ovih 10 stvari trebaš znati prije prvog puta

Mama uči svoje kćeri da kada je u pitanju seksualnost, nevinost ne postoji - evo zašto to radi

Sitnice koje su zapravo jako bitne: Stvari koje ti nitko neće reći o seksu dok si tinejdžer

Prvi seks spremna ili ne seks

Još vijesti