Slika nije pronađena

Gubljenje djevičanstva može ti se činiti strašnim, a i mnogobrojni mitovi koji se ispredaju oko ovog važnog događaja u životu svake mlade osobe ne pomažu. U većini slučajeva, unatoč strahu i groznim pričama, penetracija tokom seksa nije bolna, čak ni prvog puta. Bitno je samo dobro se mentalno i fizički pripremiti.

Prije samog seksa

1. Pokušaj biti prijateljica sa svojom seksualnosti. Većina se ljudi boji nepoznatoga, a lako je postati tjeskoban i nervozan kad ne znaš što te čeka. Ovi neugodni osjećaji bacit će sjenu na ovo iskustvo prvog puta, a i stisnut će tvoje vaginalne mišiće što će samo povećati mogućnost nelagode i boli. Umjesto da se prepustiš strahu, pokušaj se opustiti i raspitati se što se događa kako bi u samom trenutku bila opuštenija. Evo kako:

Čitaj! Saznaj što ide gdje i na koje načine. Upoznaj svoje tijelo i procese koji se događaju tokom seksa.

Upoznaj svoje tijelo! Poznavanje anatomije može ti pomoći, posebice ako ti je i partner nevin. Važno je shvatiti što ti godi kako bi isto mogla podijeliti sa svojim dečkom. Iskušaj kako reagiraš na različite dodire!

Razvij pozitivan stav prema seksu. Gubitak djevičanstva tvoj je izbor. Ako ćeš zbog toga osjećati grižnju savjesti ili stres, možda je bolje da pričekaš.

2. Shoppingiraj u ljekarni ili drogeriji! Nekoliko stvarčica koje ondje možeš kupiti također ti mogu olakšati taj ‘prvi put’. Razmisli o sljedećem:

Kondomi! Jer osim što sprečavaju neželjenu trudnoću štite i od spolno prenosivih bolesti. Čak i ako uzimaš kontracepcijske pilule i vjeruješ svom dečku, korištenje kondoma uklonit će sve dodatne brige koje bi te u toku seksa mogle početi mučiti.
Lubrikant! Druga najbolja stvar nakon kondoma jer umanjuje osjećaj nelagode ili boli, smanjuje trenje i oštećivanje vaginalnog tkiva. Ako koristiš lateks kondome, ne koristi lubrikant na bazi ulja jer će ga oštetiti. Potraži onaj na bazi vode ili silikona.

3. Razgovaraj o svojim brigama i strahovima s partnerom. Prvi seks s osobom u koju imaš povjerenja također će ti olakšati čitavu stvar. Tvoj bi dečko trebao uzeti tvoje osjećaje u obzir, trebao bi se potruditi da ti to iskustvo ostane u dobrom sjećanju i pomoći ti kroz proces. Ako te previše nagovara ili imaš osjećaj da te prisiljava – možda je vrijeme da razmisliš je li on prava osoba za ‘prvi put’.

4. Saznaj što je himen. Himen je tanka opna koja djelomično prekriva vaginalni otvor i skoro je svaka djevojčica rođena s njime. S vremenom se počinje trošiti zbog nekih aktivnosti (bavljenja sportom, korištenja tampona, menstruacije i kretanja). Ono što moraš znati povezano je s gubljenjem nevinosti:

Vjerojatno imaš nepotpuni himen. U tinejdžerskoj dobi djevojkama ostane samo dio himena – što je normalno, posebice ako si već dobila menstruaciju. Ako želiš istraživati, vjerojatno ga možeš vidjeti uz pomoć svjetiljke i malenog ogledala.

Ako prokrvariš, to neće biti obilno. Svako krvarenje koje ćeš možda doživjeti nije ni blizu onome tokom menstruacije, a neke djevojke ne prokrvare uopće.

Kidanje himena ne bi trebalo biti jako bolno. Ako i osjetiš bol to je zato jer ti je ovaj osjećaj penetracije novost na koju nisi navikla pa su ti se mišići stisli. To nikako ne proizlazi iz himena jer u njemu nema živčanih završetaka! Iako ne možeš kontrolirati pokidanost himena, možeš svoju opuštenost koja će ti onda umanjiti osjećaj nelagode ili boli.

5. Saznaj koji ti kut odgovara! Pokaži partneru u kojem položaju i pod kojim kutem ti je najugodnija penetracija. To će te poštedjeti nespretnog i moguće bolnog prtljanja. Većina djevojaka ‘unutra’ nisu ravne nego su savijene ili prema kralježnici ili prema trbuhu. To je savršeno normalna pojava.

Ako koristiš tampone – u prednosti si! Sjeti se kako umećeš tampon i pokušaj rekreirati isti položaj tokom seksa. Ako ne koristiš tampone uvijek možeš pokušati umetanjem prsta. Usmjeri ga prema donjem djelu leđa, a ako ti osjećaj nije ugodan lagano ga pomakni prema naprijed (trbušnoj stijenci) dok ti ne postane ugodnije.

A sada nekoliko savjeta koji će ti pomoći tijekom seksa!

6. Odaberi mjesto bez stresa! Ako ćeš konstantno brinuti da će vas netko uhvatiti ili vidjeti, nećeš se baš zabaviti. Odaberi mjesto na kojemu znaš da vam nitko neće smetati. Privatni kutak, mjesto na kojem možete leći i ne brinuti ako se stvar malo odulji…to su uvjeti koje moraš osigurati.

7. Napravi ugođaj! Ugasi telefon, složi sobu, riješi se nereda tako da se možeš usredotočiti samo na svog partnera. Priguši svjetla, pusti neku laganu glazbu i osiguraj dovoljno visoku temperaturu da vam bude toplo.

Uredi se prije čina! Otuširaj se, namaži mirisnim lostionom, popravi kosu, učini što god pozitivno utječe na tvoje samopouzdanje i osjećaj da si lijepa i seksi.

8. Nemoj žuriti! Misli o seksu kao o maratonu, a ne sprintu. Uživaj s dečkom bez srljanja. Počnite s ljubljenjem, maženjem i držite se ritma koji vam odgovara. Što se više mazite, bolje ćeš se ‘podmazati’ što će također pozitivno utjecati na osjećaj ugode.

9. Komuniciraj s partnerom. Nemoj se ustručavati pitati sve što ti u svakom trenutku treba. Ako je dobar, dečko će učiniti sve samo da ti bude ugodno i lijepo. Usporiti, nježnije se pomicati, koristiti više lubrikana… sve će te stvari smanjiti osjećaj boli prvog puta.

10. Pobrini se za sebe i svoje tijelo nakon seksa. Ako se dogodi da obilnije prokrvariš ili i dalje osjećaš bol, popij neki analgetik, počisti tragove krvi i stavi dnevni uložak na par sati.

Foto: Shutterstock

L.B./ Izvor: Wikihow


Provjeri još...

Seks prije puberteta: novi trend među mladima!

Daješ li mu da diše ili si prenaporna? Znakovi po kojima ćeš skužiti kakva si u vezi

Otkrijte o čemu razmišljaju dečki prije prvog seksa?

prvi put osjećaj boli djevičanstvo himen savjeti seks

Još vijesti