Menstrualni ulošci

Vaginalni iscjedak je normalan proces kroz svake cure i svaka cura ga ima. Jedina razlika je u njegovoj boji, a svaka boja pokazuje da se nešto drugačije događa u tvojem tijelu. Neki su bezopasni, ali jedna boja bi te mogla uznemiriti.

Organizam na razne svoje promjene reagira i na različite načine. Jedan od tih načina je i vaginalni iscjedak prema kojemu nekada cure mogu same odrediti što se događa u njihovom tijelu. To određuju prema boji vaginalnog iscjetka s obzirom na to da se on često pojavljuje u različitim nijansama te nije uvijek u istoj bijeloj do prozirnoj boji, kako piše Medical News Today. Neke boje vaginalnog iscjetka su bezopasne, ali ima i onih zbog kojih bi se trebala obratiti svojem ginekologu ili liječniku.

Crvena
Crvena boja može, ali i ne mora biti opasna. Crveni vaginalni iscjedak je normalan ako si netom prije imala menstruaciju. To znači da još uvijek izlaze ostaci krvi uzrokovani ljuštenjem, pa u tom slučaju ne trebaš brinuti. No, ako ti se crveni iscjedak pojavljuje usred mjeseca, kada si na sredini menstrualnog ciklusa, onda bi definitivno trebala posjetiti ginekologa, pogotovo ako se to učestalo pojavljuje.

via GIPHY

 

Bijela
Kod bijele boje također postoji više mogućnosti na što bi taj iscjedak mogao ukazivati. Kada je sve u redu i kada nemaš nikakvih problema, taj iscjedak je bijeli do krem žute boje. Sve cure se stalno susreću s ovakvim iscjetkom, tako da je on u redu jer u toj boji i je normalni vaginalni iscjedak. Loše je kao primijetiš da je bijeli iscjedak užasno gust i ima užasan miris. To može značiti da si dobila neki oblik infekcije, a često to budu gljivice. Zato u tom slučaju, obavezno moraš kontaktirati ginekologa, a ako je u pitanju gljivična infekcija, onda je moguće da ti je izazvana iritacija te svrbež na tom mjestu.

Menstrualni bolovi Menga uništava normalan san: Uz ove savjete ćeš spavati bolje čak i kad imaš 'one dane' u mjesecu

Žuta ili zelenkasta
Žuta boja se najčešće pojavljuje kada se u tvojem tijelu događa neka promjena. Najčešće je to zbog promjene prehrane ili dodataka u prehrani, a kada je u pitanju tamnožuta do zelenkasta boja, ona može ukazivati na bakterijsku ili spolno prenosivu infekciju. U tom slučaju vrijedi isto kao i kod bijelog iscjetka – on ne bi trebao biti gust i užasnog mirisa, jer ako je, u pitanju je infekcija.

via GIPHY

 

Roza
Pojavljivanje roza iscjetka može ukazivati na više stvari. Jedna od njih je ta da će ti menstruacija uraniti i doći će prije nego što bi trebala pa se u tom slučaju javlja roza iscjedak. Druga mogućnost zbog koje ti se javlja iscjedak u ovoj boji je rana trudnoća jer je to znak krvarenja u tom periodu. Postoji i treća mogućnost, a to je da ti se taj iscjedak javlja nakon seksa ako je tijekom njega došlo do iritacije ili posjekotina u grliću maternice.

Prozirna
Prozirna boja je najčešće boja iscjetka. Ona također ukazuje na više stvari odjednom, ali je u većini slučajeva bezopasna. Može se pojavljivati prije ovulacije (i u tom periodu je većinom česta), tijekom seksa, ali i tijekom trudnoće. No, najčešće je prije ovulacije.

via GIPHY

 

Siva
Sivi iscjedak definitivno nije dobar i ako ga imaš, trebaš odmah otići ginekologu. Kod njega također postoji više stvari koje ga uzrokuju, ali nijedna od njih nije dobra. Sivi iscjedak je simptom jedne bakterijske infekcije koja se zove bakterijska vaginoza. Osim njega, simptomi ove infekcije su i svrbež, jaka iritacija kao i jak te neugodan miris.

Menstrualni grčevi Kako bi se dečki nosili s menstrualnim grčevima? Stavili su im simulator koji rekreira jačinu bolova

Test za trudnoću Koliko je normalno da menstruacija kasni? Postoji period gdje još uvijek nemaš razloga za brigu

#zdravlje menstruacija vaginalni iscjedak boje iscjetka Ginekolog

Još vijesti