Menstrualni grčevi

To što imaš menstruaciju te ne bi trebalo spriječiti da normalno provodiš dane kao i inače, ali ipak, postoje neke stvari koje u tih nekoliko dana i nije baš pametno raditi. Radi se o stvarima koje su loše za tvoje zdravlje.

Obično ćeš čuti da te menga ne bi trebala sputavati u životu – i to je nešto s čim se slažemo. Iako se ne preporučuje da u tim danima staviš život na pauzu, svejedno postoje neke stvari koje u vrijeme menstruacije nije pametno raditi, a koje se odnose na tvoje zdravlje. Vjerojatno si i sama primijetila neke promjene na sebi u tim danima – poput toga da možda imaš manje energije, da si razdražljiva ili da te bole grudi. Postoje neke stvari koje bi trebale pričekati da ti menga prođe, kao i neke za koje možda misliš da su tada u redu, a zapravo nisu. Kako si ne bi ugrožavala zdravlje i kako bi ti menga prošla što bezbolnije, ovo su neke stvari koje se u tim danima nikako ne preporučuje da radiš.

1.Nemoj predugo nositi isti uložak ili tampon
Redovito mijenjanje uložaka ili tampona je obavezno. Ne može ti jedan biti cijeli dan. Ako ćeš predugo nositi isti to može izazvati različite probleme, od toga da dolje možeš dobiti infekciju do toga da ti se mogu pojaviti iritacije i crvenilo koje će ti samo smetati i peći te. Uloške bi trebala mijenjati minimalno svakih 6 sati, a tampone svaka 2-3 sata. To je idealno.

2.Nemoj ići kod zubara
Tijelo ti je tijekom menstruacije osjetljivije i jače ćeš osjetiti bol. Zato nije najpametnija ideja u te dane ići kod zubara. Ili na depilaciju. Ili pirsanje i tetoviranje. Sve te stvari planiraj nakon menge.

Menstrualni ulošci Greške koje radimo kada imamo mengu: Nemoj ovih 8 ponoviti i sljedeći put kad ti dođe

3.Nemoj se dolje prati s gelovima i raznim drugim proizvodima
Nemoj misliti da se u te dane moraš dolje prati više nego inače i da trebaš zato koristiti razne gelove za tuširanje. Trebala bi biti nježna kad se dolje pereš i najbolje je prati samo toplom vodom. Nikakvi gelovi s parfemima nisu dobra ideja. Sapuni i gelovi mogu biti prejaki, ubiti prirodne bakterije tamo dolje i dovesti do gljivica, iritacije ili neugodnog mirisa.

4.Nemoj se izgladnjivati i preskakati obroke
Nikada ovo ne bi trebala raditi, a posebno ne za vrijeme menstruacije. U tim danima ti često energija padne zbog smanjenja željeza u krvi. Kako bi osigurala dovoljno energije za funkcioniranje kroz dan, bitno je jesti dobro i što zdravije. Tijelu ti treba gorivo, pogotovo u tim danima, a ako ćeš preskakati obroke, neće ga dobivati dovoljno i mogla bi se osjećati posebno slabo i loše.

5.Nemoj piti puno kave
Znamo da je ovo nešto što ćeš sigurno ignorirati, ali nije loše znati. Ukoliko si netko tko ima bolne menstruacije, kava to može samo pogoršati. Ako ju ne možeš skroz izbaciti, barem smanji. Kofein u bilo kojem obliku se ne preporučuje za vrijeme menge.

6.Nemoj imati nezaštićene seksualne odnose
To što imaš menstruaciju, ne znači da u tim danima ne možeš ostati trudna. Možeš. Pogotovo ako si netko tko nema skroz redovitu menstruaciju. Možeš i ostati trudna i pokupiti seksualno prenosive bolesti. Zaštita je obavezna i u ovim danima.

Priprema za menstruaciju Pripremi se da te ne iznenadi: 7 znakova da ćeš danas ili sutra dobiti mengu

7.Nemoj preskakati vježbanje i fizičku aktivnost
Ležati i ništa ne raditi i ne kretati se nije najpametniji izbor u ovim danima. Možda ti se čini da je to bolje, ali nope. Preporuka je da vježbaš i da se krećeš – ako ništa da šećeš. To ti može pomoći u smanjivanju menstrualnih grčeva.

8.Nemoj koristiti wc papir, uloške ili bilo što drugo s parfemom
Nikakvi proizvodi koji sadrže parfem ne bi trebali ići niti blizu tvoje „prijateljice dolje“. Osim gelova za tuširanje i krema, to se odnosi i na wc papir i uloške. Oni će ti poremetiti pH vrijednost i može te početi svrbjeti, peći i čak dovesti i do većih problema.

9.Nemoj se brijati dolje
Najbolje bi u ovim danima bilo i preskočiti brijanje dolje. Pošto ti je koža osjetljivija, ako se slučajno porežeš, krv će ti jače ići, a i radi higijenskih razloga, bolje je pričekati da prođe menga.

menga menstruacija ne raditi kada imaš mengu loše kad imaš mengu #zdravlje oni dani u mjesecu

Još vijesti