Menstrualni bolovi

Menstruacija zna biti izrazito bolna i neugodna kod nekih cura, pogotovo kod onih koje općenito imaju nekih zdravstvenih problema s hormonima ili jajnicima. Baš kod njih se javlja i problem sa spavanjem jer im je san poremećen zbog svih okolnosti koje menstruacija sa sobom nosi.

Za izrazito bolnu menstruaciju možeš koristiti tablete protiv bolova. No, bolovi se javljaju često i usred noći pa ti samim tim otežavaju san i ne možeš se normalno naspavati. Neke cure se pomire s činjenicom da će im san biti nikakav kada trebaju dobiti menstruaciju, ali to više ne mora biti tako! Postoje načini kako možeš imati bolji i kvalitetniji san dok imaš one dane u mjesecu zato ih isprobaj.

1.Sportski grudnjak za osjetljive grudi
Ako su ti grudi izrazito osjetljive i bolne tijekom menstruacije, onda bi bilo najbolje da za spavanje obučeš sportski grudnjak. Iako se ne bi smjelo spavati s grudnjakom, sportski grudnjak je puno udobniji od običnog i nema žica u sebi kao običan, a on će ti grudi držati na mjestu zbog čega ćeš osjećati manju bol.

2.Promijeni položaj spavanja
Položaj spavanja ti također može pomoći ako ne možeš spavati dok imaš menstruaciju. Ako imaš izrazite bolove u leđima, onda trebaš leći upravo na leđa i staviti jastuk ispod koljena. Ako te boli trbuh, najbolja pozicija za to je spavanje na boku, ali da između nogu staviš ponovo jastuk kao potporu.

via GIPHY

 

3.Odradi lagani trening ili vježbe istezanja
Mnoge cure misle da tijekom menstruacije ne bi smjele vježbati ili trenirati. To je djelomična istina za one čiji su menstrualni bolovi izrazito jaki, ali treniranje zapravo može pomoći da ti menstruacija prođe čim prije. Zato u trenutku kada ti je bol manja možeš odraditi lakši trening ili vježbe istezanja zbog čega ćeš bolje spavati, ali ćeš se i bolje osjećati.

Menstrualni grčevi Kako bi se dečki nosili s menstrualnim grčevima? Stavili su im simulator koji rekreira jačinu bolova

4.Izbjegavaj ljutu i jako začinjenu hranu
Ljuta i jako začinjena hrana ti ne pomažu pri spavanju dok imaš menstruaciju. Ona ti samo podiže tjelesnu temperaturu tijekom spavanja, a to može remetiti tvoj san. Zato tijekom onih dana biraj lakšu hranu i pokušaj jesti ranije prije spavanja nego inače da ti se poboljša probava.

via GIPHY

 

5.Ne konzumiraj alkohol
Za alkohol vrijedi isto pravilo kao i za ljutu i začinjenu hranu. Tijelo ti je već dovoljno toplo i doseglo je određenu visinu temperature pa ju ni nemoj pojačavati alkoholom ili bilo kojom drugom vrstom hrane koja ju povećava ako želiš dobro spavati.

Test za trudnoću Koliko je normalno da menstruacija kasni? Postoji period gdje još uvijek nemaš razloga za brigu

6.Nemoj popiti previše vode prije spavanja
Tijekom menstruacije češće odlazimo na wc nego inače. Upravo zbog toga, san može često biti poremećen zbog odlazaka na wc, zato ni nemoj prije spavanja piti puno vode kako ne bi imala problema tijekom noći zbog odlaska na wc!

via GIPHY

 

7.Stavljaj tople obloge na trbuh prije spavanja
Topli oblozi ti mogu smanjiti bolove na području trbuha ili leđa dok imaš menstruaciju. Umjesto toplih obloga možeš koristiti i termofor kojeg napuniš s vrućom vodom, a on je možda još bolja solucija od natopljenih ručnika. U svakom slučaju, smanjit će ti bolove i lakše ćeš spavati!

Tamponi Tamponi imaju rok trajanja – koliko vremena je potrebno da se tampon 'pokvari'?

savjeti menstruacija menstrualni bolovi Spavanje san

Još vijesti