Djevojka glasa

Kada ideš prvi put ikad glasati na nekim izborima, sigurno ti još puno toga nije jasno i zanima te kako će to izgledati. Što ti sve treba, što ne, a na što moraš posebno paziti?

U srijedu, 17. travnja, se u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori. Svi koji su punoljetni mogu ići glasati – ali i ne moraju, sve je na tvojoj volji. Ako si ipak odlučila da želiš ići glasati i to ti je prvi put da ideš, sada ćemo ti dati neke osnovne informacije koje trebaš znati prije nego ideš na biračko mjesto dati svoj glas. Vrlo je jednostavno, traje kratko i ljudi koji rade tamo ti mogu pomoći ako ti nešto nije jasno. Da ne bi bila totalno pogubljena, ovo je 7 stvari koje je korisno znati unaprijed!

Glasanje na izborima Politika za početnike: Na kakve izbore sada idemo? Koga biramo? Što su ljevica i desnica?

1.Obavezno uzmi osobnu
Bez svega možeš otići glasati, ali ne i bez osobne. Ako dođeš bez dokumenata, nećeš moći dati svoj glas. Provjeri dva puta jesi li ju uzela.

2.Ne trebaš nositi penkalu
Ne treba ti tvoja penkala jer čak i da ona koju si uzela na biralištu ne radi, imaju ih oni još i dat će ti novu. Kao što smo rekli, JEDINA stvar koju moraš uzeti je osobna.

3.Birališta su otvorena od 7 do 19 sati
Ići možeš glasati bilo kada u danu, ali to mora biti između 7 i 19 sati. U 19 sati se zatvaraju birališta i nakon toga više nema – tko je bio, bio je, tko nije – ni neće. Ovo vrijedi za sva biračka mjesta.

4.Informiraj se prije o kandidatima
Nemoj doći totalno neupućena. Ipak moraš za nekoga glasati, a glupo je dati svoj glas nekome jer ti se sviđa njegovo ime ili iz nekog drugog sličnog razloga. Baci malo oko na kandidate i njihove programe. Ako se želiš dodatno informirati o izborima, možeš to napraviti na Dnevnik.hr portalu.

5.Na ulazu je objašnjeno kako pravilno glasati i tko su sve kandidati
Postoje pravilni i pogrešni načini kako glasati. Ako napraviš krivo, tvoji se glas neće brojati. Kada dođeš na svoje biralište, na ulazu ćeš vidjeti da piše kako se pravilno glasa. Nije ništa komplicirano – doslovno trebaš zaokružiti kandidata kojem želiš dati glas.

6.Gdje s papirom nakon što glasaš?
Kada si zaokružila osobu kojoj želiš dati svoj glas, preklopiš papir i ubaciš ga u glasačku kutiju koja se obično nalazi na stolu gdje je povjerenstvo koje sve nadgleda. I to je to!

7.Ne možeš otići glasati gdje god želiš
Imaj na umu da ne možeš glasati gdje ti želiš. Glasati moraš u svom mjestu stanovanja, a ako nisi u njemu, morala si se ranije prijaviti kako bi mogla glasati negdje drugdje.
 

Komentiranje političara na TikToku (A)političnost mladih u Hrvatskoj: Zašto bježimo od politike i ne izlazimo na izbore?

Izbori 2024. glasanje kako glasati prvi put glasati parlamentarni izbori 2024 upute za glasanje

Još vijesti