Glasanje na izborima

Sigurno si primijetila da se u zadnje vrijeme puno priča o izborima – i da se uskoro i održavaju. Ukoliko si tek postala punoljetna i još nisi išla glasati, nije ništa neobično ako ti NIŠTA nije jasno. Sada ćemo ti sve objasniti!

Nemoj se osjećati glupo ako ti stvari oko politike nisu pretjerano jasne i ako nisi ni sigurna kakvi se to izbori sada održavaju i koga to uopće biramo. Ukoliko si postala punoljetna i ove godine ideš na izbore, prije nego što odeš tamo, trebaš znati neke osnovne stvari. Glasati za nekoga "random" i nije najpametnija odluka. Nećeš provesti dane proučavajući kandidate, ali možeš malo škicnuti glavne informacije. Sve ove stvari koje ćemo ti sada objasniti nisu samo bitne za znati da bi mogla glasati, već su i dio općeg znanja. Kakvi se to uopće izbori održavaju, koga na njima biramo, koje su ti sve opcije, kako znati za koga glasati, što su ljevica i desnica…? Sve ti to objašnjavamo u nastavku.

Kakvi se izbori sada održavaju i kada točno?

U srijedu, 17. travnja, održavaju se parlamentarni izbori. To su izbori na kojima se biraju zastupnici za Hrvatski sabor.

Što su izborne jedinice?

Hrvatska je podijeljena na izborne jedinice, točnije njih 10. Svaka izborna jedinica ima druge kandidate za koje može glasovati. Uz tih 10 izbornih jedinica, postoje i dvije dodatne: dijaspora i nacionalne manjine. Tako da osoba koja primjerice živi u Zagrebu neće moći glasati za iste kandidate kao ona koja živi u Vukovaru ili Zadru.

Kako znati u kojoj si ti izbornoj jedinici?

Na Dnevnik.hr postoji OVAJ ČLANAK u kojem je karta Hrvatske podijeljena na sve svoje izborne jedinice. Skrolaj dok ne dođeš do izborne jedinice u kojoj je nabrojana i županija u kojoj ti živiš.

Uvijek se spominju i ljevica i desnica? Što su one?

Nina Skočak je u jednom od svojih videa pokušala ovo što bolje objasniti i savjetujemo ti da ju poslušaš i njeno objašnjenje. Ne postoji jednostavna definicija koja će ti u par riječi moći dobro opisati što je ljevica, a što desnica. Najkraće moguće, ako ćemo gledati glavne stereotipe, desničarke su stranke konzervativnije, a ljevičarske liberalnije. Naravno, postoje i stranke centra.

 

@ninaskocak Odgovor korisniku @delach.ana ovo je jako pojednostavljeno objašnjenje i postoji još 1000 faktora, ali evo ga 🙃 Ako ste još zbunjeni, online imate aplikacije gdje odgovarate na pitanja i daje vam rezultat gdje "pripadate" #tiktokbalkan #izbori2024 #politika #politics #politics101 #jesteliznali #pozitivnapolitika #longervideos ♬ BREAKFAST AT TIFFANY'S - Cavendish

 

Kako znati za koga da ti glasaš?

To ćeš morati sama odlučiti i odabrati. Malo ćeš se morati informirati i vidjeti tko ti se od kandidata najviše sviđa, čije ti se ideje najviše sviđaju. Fakultet političkih znanosti iz Zagreba je napravio stranicu Izborni kompas koja ti može pomoći s ovom odlukom. Na stranici ćeš pronaći anketu i samo ju trebaš riješiti, označavati s kojim se tvrdnjama slažeš više i s kojima manje, a kao rezultat ćeš dobiti koja se stranka najbolje poklapa s tvojim razmišljanjima.

Sve informacije o izborima i najnovije vijesti na ovu temu, možeš pronaći na Dnevnik.hr portalu.

glasanje Izbori 2024. za koga glasati kakvi se izbori održavaju što su parlamentarni izbori što je ljevica što je desnica u kojoj si izbornoj jedinici

Još vijesti