Izborno sučeljavanje za mlade

U samom finalu političke kampanje, predstavnici političkih stranaka koji žele skupiti sve moguće simpatije kako bi osvojili što više glasova na izborima za Hrvatski sabor – odlučili su se okrenuti mladim glasačima.

 

Glasanje na izborima Politika za početnike: Na kakve izbore sada idemo? Koga biramo? Što su ljevica i desnica?

Na jednom takvom organiziranom skupu skupilo se pet predstavnika stranaka koje po trenutnim anketama ulaze u Sabor: Ivana Brajdić (Možemo), Sara Medved (SDP), Josip Periša (Most), Igor Peternel (Domovinski pokret), Maksimilijan Šimrak (HDZ), a teme sučeljavanja bile su šarolike – od zaposlenja, stanovanja, kulture, klimatskih promjena do građanskog odgoja, dobne granice za glasanje, aktivnog građanstva i zaštite ljudskih prava.

Možda najzanimljiviji odgovor Igora Peternela na sučeljavanju između tipkanja po mobitelu dok drugi kolege izlažu bilo je: "Ja se nisam previše bavio klimatskim promjenama", no kasnije je dodao da ipak zna nešto o zagađivanju jer je kemijski inženjer.

 

Čak i na političkom sučeljavanju teško je odreći se mobitela

Diskusija je često stavljena u drugi plan i sugovornici su osuđivali jedni druge na temelju stranačkog identiteta – pa su tako neki konkretni odgovori izostali. Žestoko neslaganje dogodilo se oko pitanja spuštanja dobne granice za glasače. Brajdić i Medved istaknule su da se njihove stranke zalažu da mladi glasači s navršenih 16 godina imaju pravo dati svoj glas na izborima jer "ranijim izlaskom na izbore mladi stječu naviku glasanja". Na to je Šimrak odgovorio da "treba zaštititi one koji sada mogu glasati od populizma i fake newsa". S takvim se mišljenjem slaže i Periša koji je rekao da "dijete od 16 godina nije sposobno glasati". 

Komentiranje političara na TikToku (A)političnost mladih u Hrvatskoj: Zašto bježimo od politike i ne izlazimo na izbore?

Pamela Perkić, koja posljednjih dana također provodi vlastitu kampanju gdje mlade želi potaknuti da izađu na izbore, na svome je Instagram profilu uživo pratila sučeljavanje i na neke se situacije dobro nasmijala. Jasno je naglasila za čije se iskaze može reći da su osmišljeni i pripremljeni, a tko je došao slučajno.

 

Djevojka glasa Ideš ove godine po prvi put glasati na izbore? 7 stvari koje trebaš znati

Devet udruga civilnog društva organiziralo je ovo sučeljavanje jer smatraju da je najmanje sadržaja u politici okrenuto mladima, a izreka "Na mladima svijet ostaje" često ostaje dio samo na riječima, ne i na djelima. Koliko su simpatija generacije Z, ali i starijih, navedeni predstavnici stranaka dobili, vidjet će se već sljedeće srijede.

Izborno sučeljavanje za mlade Izbori 2024. Mladi u Hrvatskoj Politička kampanja sučeljavanje pamela perkić

Još vijesti