Učenje

Ako si tu vjerujemo da posljednji rezultati u školi nisu bili ono što si očekivala. Loše ocjene mogu biti izazovne, ali važno je shvatiti da nije kraj svijeta ako ti se prosjek malo poljuljao. Pokušaj na to gledati kao na prilike za rast i napredak. Dobro da si ovdje jer ćemo s tobom podijeliti devet korisnih savjeta koji ti mogu pomoći da prevladaš izazov loših ocjena.

Školske muke Totalno si izgubila motivaciju za školu? Evo 5 načina kako ćeš ju lako vratiti nazad

1. Moraš razumjeti gdje je nastao problem
Prvi korak prema napretku u postizanju rezultata je razumijevanje uzroka problema. Razmišljaj o tome jesu li loše ocjene rezultat nedostatka razumijevanja gradiva, nedostatka vremena ili si previše vremena posvetila ispijanju kava i izlascima. Jednom kada shvatiš što je uzrokovalo niz loših ocjena bit će ti lakše ispraviti ih.

2. Evaluiraj svoje metode učenja
Prouči kako učiš i prilagodi svoje načine prema vlastitim potrebama. Svaka osoba ima svoj jedinstveni način učenja. Možda ćeš otkriti da su određene tehnike, poput izrade šarenih umnih mapa, vođenja bilješki ili izgovaranje na glas, učinkovitije za tebe.

via GIPHY

3. Drži balans između škole i odmora
Važno je održavati ravnotežu između škole i odmora. Pretjeran stres može negativno utjecati na tvoje učenje. Postavi prioritete, ali ne zanemaruj važnost odmora i rekreacije. Redoviti odmor pomaže u održavanju mentalnog zdravlja, čime se povećava tvoja sposobnost suočavanja s izazovima u školi.

4. Razgovaraj s profesorima
Nemoj se ustručavati konzultirati s profesorima kako bi dobila dodatni uvid u svoje ispite ili usmena odgovaranja. Profesori su tu da ti pomognu riješit problem, a i mogu ti dodatno pojasniti gradivo u slučaju da su ti neke lekcije ostale nejasne. Razgovor s profesorima, iako se možda čini naporan, će ti pomoći shvatiti što si točno pogriješila, koje gradivo još moraš dodatno obraditi, a i kada ćeš dobiti priliku za ispravak ocjene.

via GIPHY

5. Postavi si realne ciljeve

Definiraj realne ciljeve za sebe. Postavljanje konkretnih ciljeva može ti pomoći da se fokusiraš na određene zadatke i postupno poboljšavaš svoje rezultate. Razmisli o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima te razvijaj plan kako ih postići. Važno je da ne pokušavaš riješiti sve u jednom mahu, daj si vremena da svaku lekciju temeljito obradiš.

6. Pazi na vrijeme
Kvalitetno upravljanje vremenom jako je važno za postizanje uspjeha u školi. Organiziraj svoje vrijeme, izradi raspored učenja i pridržavaj ga se. Efikasno korištenje vremena omogućuje ti ravnotežu između škole, aktivnosti i slobodnog vremena.

via GIPHY

7. Surađuj s kolegama
Rad u grupi često može olakšati učenje. Razgovaraj s kolegama o gradivu, razmjenjujte ideje i zajedno rješavajte zadatke. Grupna dinamika može pridonijeti boljem razumijevanju gradiva i potaknuti te da razmišljaš iz različitih perspektiva. Zapamti, jedni drugima ste potpora i možete međusobno podijeliti svoje brige vezane za školu i skupa tražiti rješenja.

8. Traži dodatnu pomoć
Ako se suočiš s većim teškoćama u određenom predmetu, potraži dodatnu pomoć. Tu su privatni instruktori, online predavanja i dodatni nastavni materijali koje možeš tražiti od svojih profesora, a mogu ti pružiti dodatno objašnjenje gradiva i pomoći ti u prevladavanju zahtjevnijih dijelova gradiva.

via GIPHY

9. Samopouzdanje i pozitivan mindset
Najvažnije od svega, zadrži pozitivan mindset i vjeruj u sebe. Svaki neuspjeh je prilika za učenje i rast. Loše te ocjene ne definiraju, ali svakako imaju utjecaj na tvoje daljnje obrazovanje, moraš imati dovoljno samopouzdanja i vjerovati da možeš savladati svaku prepreku.

Ležanje na kauču Što sve možeš raditi kada dođeš iz škole, a da ne uključuje buljenje u neki ekran? Imamo 8 aktivnosti!

Loše ocjene Škola ispravak savjet

Još vijesti