Slika nije pronađena

Ako ti je potrebna pomoć u pamćenju, možeš se okušati u crtanju. Novo istraživanje je pokazalo da bolje pamtimo stvari kad ih nacrtamo umjesto da ih zapisujemo.

U istraživanju objavljenom u časopisu The Quarterly Journal of Experimental Psychology, istraživači su proveli niz eksperimenata tražeći od ispitanika da nacrtaju ili zapišu različite predmete. Ukupno gledajući, istraživanje je pokazalo da su ispitanici bili u stanju bolje se sjetiti predmeta kada su ih nacrtali.


via GIPHY


Primjerice, u jednom istraživanju ispitanicima su dali nekoliko različitih zadataka s različitim nizovima riječi. Morali su ih ili zapisati, nacrtati, vizualizirati, navesti atributne riječi ili pogledati sliku riječi u kontekstu. Ispitanici su imali najveće šanse sjetili se riječi koje su bile nacrtane. To je navelo istraživače da zaključe: 'Zajedno, ovi eksperimenti ukazuju na to da crtež poboljšava memoriju u odnosu na druge metode. Predlažemo da crtež poboljšava pamćenje potičući besprijekornu integraciju semantičkih, vizualnih i motoričkih aspekata praćenja memorije'.


via GIPHY


Kako bi se ovi rezultati proveli u praksi, New York Magazine predlaže da napraviš popis obveza. To ti može pomoći da zapamtiš što moraš učiniti i da ostaneš usredotočen/a na te zadatke tijekom cijelog dana. Ovaj savjet može također biti koristan za učenje, a može pomoći i stvaranje mentalne mape pomoću crtanja.

Naravno, ovo je samo jedno istraživanje, a tvoji rezultati mogu varirati. Međutim, vrijedi pokušati!

Foto: Giphy/ Shutterstock/ Freepik

M.S.K.

Pogledajte još:

Playlista za učenje – 15 pjesama uz koje se lakše fokusirati i pamtiti gradivo

Savjeti za bolje učenje – znanstvenici otkrili kada je pravo doba u danu za 'zagrijati stolicu'

Uzmi pauzu od učenja – metode za koje ti nitko nije rekao da pomažu pri rješavanju stresa

Škola crtanje učenje savjet crtež bolje pamćenje

Još vijesti