Ležanje na kauču

Kada dođemo iz škole/s faksa, obično nam se ništa ne da raditi i provest ćemo sate ispred TV-a, za laptopom ili na mobu. Nekada je to u redu, ne moraš uvijek nešto raditi, ali bilo bi bolje za tebe da iskoristiš slobodno vrijeme na neki produktivniji način.

Obično kada bilo tko od nad dođe iz škole/ s faksa/ s posla, osjeća se umorno i ništa mu se ne da. I tako dođemo doma, bacimo se na kauč ili krevet i dobar dio dana koji nam je ostao potratimo na buljenje u neki od ekrana, od TV-a, preko laptopa do mobitela. Iako je skroz u redu da imaš dana kada ti se ništa ne da i da ih tako provedeš, ne bi trebala tako biti većinu dana. Osjećat ćeš se bolje ako se mrdneš i umjesto da ne radiš ništa, da radiš nešto produktivno. Nešto što će te opustiti i pomoći ti da odmoriš mozak. Bit će dobro za tebe ubaciti neku ovakvu aktivnost u svakodnevicu. Evo naših ideja što možeš raditi nakon škole da iskoristiš ostatak dana i usput se odmoriš, opustiš i zabaviš.

1.Čitaj knjigu
Ne mislimo na lektire ili knjige za školu. Pronađi neki roman za mlade u žanru koji ti se sviđa i čitaj knjigu kada dođeš doma. Dio vremena ćeš provesti bez ekrana i odmoriti oči i misli. Kada je vani toplije i duže dan, možeš čak uzeti knjigu i izaći u obližnji park na klupicu pa i tamo čitati.

Jesenske aktivnosti Nema mjesta za dosadu: Donosimo ti 9 ideja za slatke i baš jesenske hobije

2.Upiši se na neku aktivnost poput plesa, plivanja ili joge
Imat ćeš nešto gdje ćeš ići par puta tjedno. Kao što smo rekli, ne moraš svaki dan nešto ekstra raditi, a ovo je super način kako imati plan unaprijed. Možeš se upisati na bilo što, sve ovisi o tome kakve te aktivnosti zanimaju. Opcija ima, pogotovo ako živiš u nešto većem gradu. Samo se trebaš raspitati!

3.Napravi si plan za sljedeći dan i popiši sve što trebaš odraditi
Možeš dio vremena iskoristiti i da se organiziraš za sljedeći dan. Napisati si plan što sve trebaš obaviti, popis zadataka, pripremiti odjeću… Tako ćeš i ujutro moći dulje odspavati jer će ti sve biti spremno. Ovo ti neće uzeti previše vremena, a osjećat ćeš se bolje. Možeš tu ubaciti i pisanje dnevnika!

4.Dogovori se za druženje s nekim
Koji dan se možeš izaći i podružiti s frendicom, dečkom, sestrom/bratom… Nemoj uvijek čekati da se netko javi tebi. Javi se ti njima i dogovori druženje za sutra ili koji god dan da vam odgovara. Uvijek je dobra ideja provesti vrijeme na ovaj način. Čak i kada se osjećaš loše ili te nešto muči, druženje i razgovor s nekim ti mogu pomoći.

5.Uzmi slušalice i prošeći po kvartu ili do dućana
Malo kretanja nije nikad naodmet. Ne moraš ići daleko ili raditi nešto ekstremno. Uzmi slušalice i nabaci šetnjicu od kojih sat vremena ili otiđi po nešto do dućana koji ti je malo dalje. Razgibat ćeš se i ubiti vrijeme. Još uvijek kad dođeš doma stigneš pogledati omiljenu seriju i sve obaviti.

Hobiji Hobiji koji su trenutno u trendu više nego ikada: 8 popularnih načina za ubiti dosadu

6.Pogledaj događanja u svom gradu taj tjedan i otiđi na neko
U tvom gradu ima i više događanja nego što to možda misliš. Pogledaj što ima gdje ovaj tjedan i jedan dan se spremi i otiđi negdje – bilo sama ili s nekim. Možeš otići u kino, na koncert, na predstavu, u novi kafić koji se otvorio, karaoke, na tečaj keramike…

7.Radi nešto kreativno – možeš bojati bojanku, crtati, pisati pjesme, raditi narukvice…
Nemoj misliti da nisi dobra u nečemu, ako to nešto nisi niti probala. Svatko u sebi ima kreativnosti, samo mora pronaći pravi način na koji ju može pustiti iz sebe. Možda nisi dobra u crtanju, ali jesi li pokušala pisati? Ili možda bojati? Postao je popularan hobi i od vune raditi igračkice i torbice! Neka kreativna aktivnost može biti super ideja za popuniti vrijeme.

8.Vježbaj kod kuće
Ne moraš ići u teretanu ako ti se to ne da. Pronađi video na YouTubeu i prati ga. Iako ovo tehnički uključuje korištenje ekrana, u dobre je svrhe. Na YouTubeu postoji toliko različitih videa vježbanja koje možeš pratiti. Ima i onih za koje ti ne trebaju nikakve sprave, tako da nemaš izgovora.

što raditi nakon škole bez ekrana ubiti vrijeme produktivno dobro za tebe aktivnosti

Još vijesti