Školske muke

Nedostatak motivacije i umor u ovoj fazi školske godine teško je zaobići. Praznici su te skroz ulijenili, a obaveze se samo gomilaju. Naravno to može biti zastrašujuće, ali nije nešto što se ne da riješiti.

Novogodišnje odluke Lako odustaješ od novogodišnjih odluka? Uz ovih 7 savjeta 2024. ostvari svaku koju doneseš!

Zašto si tako bezvoljna?
Učenice često osjećaju nedostatak motivacije u školi i misle da je to zato što im se ne sviđa škola. Glavni uzroci nedostatka motivacije su osjećaj pritiska s drugim predmetima, nedostatak organizacije ili jednostavno neznanje o tome gdje početi s domaćim zadaćama i učenjem. Neke učenice mogu imati problema s samopouzdanjem i vjerovati da nisu dovoljno dobre te da njihov trud i napor neće poboljšati rezultate. Ne postoji jedno rješenje za sve i možda ćeš se boriti s motivacijom neko vrijeme, ali koristeći savjete i trikove ispod, moći ćeš značajno poboljšati svoju motivaciju i postati samopouzdanija u svojim akademskim sposobnostima.

1. San je bitan
Znam da si to već čula već milijun puta. Dosadili su ti savjeti o minimalno osam sati noću. Ali stvarno, san je jedna od najboljih stvari koje možeš učiniti za poboljšanje svoje motivacije. Umor je jedan od najčešćih problema s kojima se tinejdžeri suočavaju, a ostajanje budna do kasno nije najbolji način da održiš svoju razinu energije tijekom dana.

via GIPHY

2. Stres
Učenica si, tvoj je dnevni kalendar ispunjen aktivnostima, školom i predavanjima, izvannastavnim aktivnostima, kućnim životom i društvenim događanjima. Upravljati tim zadacima, održavati ravnotežu između njih, veliko je postignuće. Ovdje smo da ti pružimp načine kako upravljati svim tim obavezama i nositi se s preopterećenjem škole i društvenog života. Dakle, kako se nositi s gomilom obaveza? Kada si smirena, izvaditi list papira i napiši sve zadatke koje trebaš završiti. Nebitno je kojim redoslijedom, samo ih ispiši na stranicu, bez obzira na to koliko su veliki ili mali. Kada sve staviš na papir, počni zapisivati datume rokovai istakni hitne zadatke. Ako ima zadataka koje možda više nije potrebno obaviti, samo ih prekriži. Nastavi praviti promjene i pobrini se da sve bude organizirano.

3. Organizacija
U prijašnjem koraku, organizirala si svoje zadatke i uspjela si se mentalno pripremiti na sve izazove. Sada trebaš sve posložiti fizički. Počni samo s radnim prostorom. Upali svoju omiljenu playlistu i čisti dok puštaš te pjesme. Provjeri je li tvoj stol/radni prostor organiziran i sa što manje nereda.

via GIPHY

4. Bilježenje napretka
Kada radiš školske zadaće ili učiš, može biti iscrpljujuće razmišljati o hrpetini posla koja te još čeka nakon. Kao motivaciju bi trebala koristiti listu prijašnjih hrpetina posla koje si uspješno odradila, ali i onima koje te tek čekaju. Jedan način da to napraviš je kreiranje popisa uspjeha. Da bi to napravila, prvo ti treba popis tvojih zadataka i ispita s datumima rokova i svim ostalim važnim informacijama. Zatim moraš kreirati tablicu u Excelu ili na listu papira sa sljedećim zaglavljima: Predmet, Datum, Vrsta, Status i bilo koje druge kategorije koje smatraš potrebnima.

5. Samopouzdanje u školi
Poboljšanje samopouzdanja u školi i u akademskim aktivnostima ključno je za postizanje veće sigurnosti u sebe i svoje postupke. Učenicama s nižim samopouzdanjem često nedostaje motivacije jer im nedostaje vjera u vlastite sposobnosti i stoga vjeruju da neće moći postići svoje ciljeve. Najbolji način poboljšanja akademskog samopouzdanja jest prestati se uspoređivati s drugima. Znam da zvuči nemoguće, ali prakticiranjem zahvalnosti, slavljenjem svih svojih postignuća (koliko god mala bila) i usredotočavanjem na svoje ciljeve, postat ćeš samopouzdana osoba. Samo nemoj zaboraviti, to je proces učenja i nećeš ga odmah savladati, ali nastavi raditi na tome i uspjet ćeš.

via GIPHY

U suštini, osjećaj nedostatka motivacije u školi nije samo pitanje toga da ti se ne sviđa - često se radi o osjećaju preplavljenosti, neorganiziranosti ili nesigurnosti o tome gdje započeti. Osim toga, samopouzdanje igra veliku ulogu. Ako misliš da nisi dovoljno dobra, teško je motivirati se za poboljšanja. U konačnici, prepoznavanje izazova i primjena korisnih tehnika ključni su za prevladavanje nedostatka motivacije u školi. Neka ovi savjeti služe kao smjernice, potičući te da se usmjeriš prema postizanju svojih ciljeva i pokazivanju svijetu svog pravg potencijala. S malim koracima i posvećenošću, svatko može pronaći unutarnju motivaciju i postići uspjeh u školskom okruženju.

Škola motivacija Plan Organizacija stres

Još vijesti