Slika nije pronađena
Znamo da si pod pritiskom, jer je državna matura je 'iza ugla' – ljetni rokovi započinju 6. lipnja i završavaju 28. lipnja. To je vjerojatno najteži ispit koji ćeš polagati do sada, koji te čeka prije nego krenu tvoji ljetni praznici.

A onda tek slijedi faks, nove brige i opet će vrijediti ovi savjeti za lakše učenje... Stresno razdoblje je pred tobom, zato trebaš učiniti sve što je u tvojoj moći da izbjegneš nerviranje i uspješno položiš tu famoznu maturu.

via GIPHY


Najbitnije je da kreneš s učenjem na vrijeme
Biti kampanjac, naročito kada su u pitanju tako važni i veliki ispiti, nije dobro. Nedovoljno vremena učinit će te frustriranom, premorenom i možda neuspješnom. Zagrij stolicu na vrijeme i napravi plan učenja koji možeš pratiti, a da tvoj život ostane donekle 'u normali'.Organiziraj svoj životni prostor i prostor za učenje
U sobi oslobodi dovoljno mjesta da možeš pisati bilješke i materijale logično odlagati kako se u njima ne bi pogubila. Pazi da imaš dovoljno dnevnog svjetla, ugodnu stolicu i da je sve što bi te moglo ometati prilikom učenja dovoljno daleko (npr. mobitel, tablet, kompjuter). Preporučujemo i da si nabaviš neku biljku kojom ćeš oplemeniti prostor i možeš si pustiti neku opuštajuću glazbu.Prilikom učenja se koristi vizualnim prikazima
Kada ih radiš, lakše ćeš savladati gradivo jer ćeš morati logički razmišljati, a kada ih napraviš, po njima ćeš moći ponavljati. Možeš se koristiti i markerima u različitim bojama za podcrtavanje – samo unaprijed moraš odrediti što pojedina boja 'znači'.Dogovori s prijateljima zajedničko ponavljanje

Izvucite svi ključne informacije i prezentirajte ih svojoj ekipi. Ako ti nešto do sada nije bilo jasno, pitaj nekog od školskih kolega da ti razjasni gradivo – tako si međusobno pomažite na najbezbolniji način. Možete si prilikom zajedničkih sesija učenja otvoriti i poneku čokoladu (najbolje tamnu) jer pomaže za bolju koncentraciju.

Radi redovite pauze
Mozak nam se nakon nekog vremena jednostavno umori i učenje nije više produktivno – tada odi u prirodi, prošeći psa, dogovori kavu s frendicom ili si dozvoli malo fejsanja – uglavnom, nađi si nešto što te opušta. Samo nemoj da pauza traje čitav dan ili tjedan – pola sata bi ti moglo biti dovoljno da se odmoriš.

via GIPHY


Pij dovoljno vode
Da bi ti mozak mogao normalno funkcionirati, moraš unositi dovoljno tekućine u tijelo. Najbolja je voda, ali možeš se nagraditi i ponekom čašom svježe iscijeđenog soka ili napitka po izboru.

Isplaniraj dan polaganja ispita
Napravi sve da do tada uspiješ savladati gradivo, a na dan ispita samo brzo ponovi naučeno. Pripazi da ne zakasniš na ispit, da sa sobom imaš bočicu vode i da imaš sve što ti je potrebno i dozvoljeno za ispit. Kad završi, nagradi se nečim za čim žudiš – izlaskom ili novom majicom ili samo kuglicom sladoleda.

Sretno!

via GIPHYFoto: Giphy/Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Državna matura sve bliže – jeste li već krenuli s pripremama?

Važni datumi za buduće maturante – objavljen kalendar polaganja ispita državne mature za sljedeću godinu

Misli koje te muče dok polažeš državnu maturu

stres Pripreme ispit Matura učenje polaganje Državna Matura

Još vijesti