Slika nije pronađena

Državna matura djeluje po pričama puno gora nego što to stvarno i je. Svatko tko je u posljednje 4 godine školovanja barem malo pazio na nastavi i dobivao pozitivne ocjene iz odgovaranja i testova, može bez problema proći i državnu maturu.

Test nad testovima, onaj koji će odrediti u kojem će smjeru ići tvoje školovanje samo što nije tu. Pripreme za državnu maturu su već u punom tijeku, faksovi su prijavljeni, liste složene, a krenulo je i sakupljanje materijala za učenje. Po tome kako se priča o državnoj maturi, čini se da je ona nešto najteže ikada, ali činjenica je da stvarno nije i prolazi se vrlo jednostavno. Ali, to ne znači da se ne trebaš pripremati. Treba i za nju učiti i ponavljati, a ovo je 5 stvari koje ne smiješ raditi kada učiš za maturu (ali i za druge velike ispite i testove).

1.Odgađati i odgađati početak učenja

Svaki tjedan si govoriti stvari poput 'ma ima još vremena' ili 'stignem ja to' nije najpametnije. Da, ima još vremena, ali imaj na umu da trebaš proći gradivo iz nekoliko različitih predmeta. Čak iako neki znaš dobro, primjerice engleski, i misliš da nemaš tu što učiti, nije naodmet proći gramatiku i prisjetiti se pravila. Iako ideš na pripreme, to ne znači da se ne trebaš i doma pripremati bez obzira na njih. Iako ima vremena, ako napraviš raspored i dobro si organiziraš vrijeme, počneš učiti puno ranije (pogotovo ako znaš da si u zaostatku s gradivom), neće biti toliko stresa kada matura dođe. Polovica je travnja, krajnje je vrijeme da lagano počneš raditi plan i bacati se na posao.


2.Stresirati se svaki dan

Stresiranje ti neće baš nikako pomoći. Vrijeme koje provedeš u razmišljanju što ako padneš i kako da to sve stigneš naučiti, možeš bolje iskoristiti za učenje. Pokušaj razmišljati pozitivno i umjesto da samo plačeš nad svojom sudbinom ili se žališ kako ima puno za učiti – kreni učiti! Svaki dan po malo, i to je neki početak. Zato je jako korisno napraviti plan učenja s obzirom na količinu gradiva i točno po danima odrediti što ćeš i koliko učiti.

3.Podcijeniti količinu gradivu koju trebaš naučiti

Samo zato što matura nije toliko strašna, ne znači da je dovoljno u par dana proći gradivo i očekivati 5. Ako imaš dobre ocjene, redovito učiš i pratiš na nastavu, da, vjerojatno će ti biti lakše jer ćeš se samo morati prisjetiti svega i malo proći pitanja. Samo proći i dobiti 2 nije prihvatljivo jer to ti ne garantira i upad na fakultet. Što bolje napišeš, to su šanse da upadneš na onaj faks koji želiš, veće. Ne podcjenjuj količinu gradiva, ima ga itekako puno. Ne učiš za samo jedan predmet, nego za njih nekoliko.

4.Ni ne pogledati prošlogodišnje i starije testove

Najveća greška koju možeš napraviti je da ne pogledaš što više starih testova mature. Osim što se neka pitanja ponavljaju, možeš shvatiti i kakav tip pitanja dominira, kakvi su zadaci u matematici najčešći, a to će ti pomoći i da odrediš na što se skoncentrirati dok ponavljaš i učiš. Osim toga, to će ti pomoći i da vidiš koliko stvarno znaš ako pokušaš riješiti neki prošlogodišnji test. Pronađi sve materijala i stare testove i prolazi ih s razumijevanjem.

5.Bacati se s jednog predmeta na drugi

Ovo je recept za totalni kaos u glavi. Kada shvatiš da nemaš dovoljno vremena, u panici će neki krenuti učiti malo jedno pa malo drugo. Čini se kao dobar plan jer ćeš obuhvatiti puno više gradiva u što manje vremena, ali nije. Sve će ti se pomiješati i nastat će totalna zbrka. Zato je planiranje bitno. Odredi tjedan ili tjedne kada ćeš učiti hrvatski, a kada neki drugi predmet koji pišeš. Lakše ćeš pamtiti na taj način.

Pogledajte još:

Rasturi u školi i na maturi: Kako neprimjetno produljiti svoj esej?

Ovo su pitanja koja se najviše ponavljaju na državnoj maturi: Iskoristi višak free vremena i počni s učenjem

Kako učiti kada ti se baš nikako ne da, a moraš? Ovo su koraci koje trebaš slijediti

priprema ispit učenje Državna Matura test kako ne učiti

Još vijesti