Učenje

Treba preživjeti ovo razdoblje, riješiti testove što je bolje moguće i ne izgubiti zdrav razum. Čini se kao nemoguće! Ovi će ti savjeti pomoći da razdoblje pisanja državne mature prođe što bezbolnije.

Da si i krenula učiti na vrijeme i spremna si za ispite koje si prijavila svejedno bi ti ovo razdoblje moglo biti stresno. Pogotovo će biti stresno onima koji su odgađali učenje do zadnjeg trena, a imaju želju upasti na neki fakultet gdje je veća navala. Danas je službeno otvoreno razdoblje državne mature! Kroz cijeli lipanj će se polagati ispiti, a kada ćeš ti pisati, ovisi naravno o tome koje si prijavila i koji ti ispiti trebaju kako bi mogla upisati željene fakultete sa svoje liste. Da ti ovo razdoblje bude što je manje moguće stresno, donosimo ti nekoliko savjeta kako ga preživjeti. Nećemo te lagati, i dalje će vjerojatno biti stresno, ali ako će ti ovo barem malo olakšati – i to je nešto.

Maturalna večer Večer za pamćenje: 7 razloga zašto ne smiješ propustiti maturalnu večer

1.Nemoj učiti dan i noć bez prekida
Da, moraš sada učiti, više nema odgađanja, ali nemoj učiti dan i noć bez prestanka. Tako će ti se sve pomiješati u glavi, postat ćeš nervozna i teže ćeš i pamtiti. Moraš si nekada dopustiti napraviti pauzu. Možda je najbolje zamisliti učenje kao posao. Osam sati dnevno maksimalno si uzmi za čitanje, učenje i rješavanje zadataka. Rasporedi si te sate kako ti odgovara, ali kada odradiš učenje za taj dan, idi raditi nešto drugo. Odi na kavu s frendicama, prošetati, pogledati film s dečkom…bilo što! Ako si krenula učiti na vrijeme onda ti je sada dovoljno i manje učenja.

2.Napiši na papir datume kada ti je koji ispit i stavi ga negdje gdje ćeš ga svaki dan vidjeti
Lako je zaboraviti ili pomiješati dane i datume. Uzmi komad papira i na njega ispiši sve datume kada polažeš državnu maturu i dodaj uz datum koji je predmet u pitanju. Možeš taj papir zalijepiti negdje u sobu na zid gdje ćeš ga vidjeti svaki dan ili ga staviti na svoj radni stolić. Bitno je da je negdje gdje ćeš ga sigurno vidjeti svaki dan. Bilo bi nezgodno da pogriješiš vrijeme ili datum i moraš čekati jesenski rok.

3.Napravi si raspored učenja – kada ćeš što učiti i koliko imaš vremena za koji od ispita
Organizacija je bitna. Ne možemo ti naglasiti koliko ti ovo može pomoći. Uzmi malo vremena od učenja i napravi si raspored učenja. Napiši datume kada je koji ispit i za svaki dan od danas do kraja mjeseca (tj. do zadnjeg ispita koji imaš) napravi plan što ćeš taj dan učiti. Trebat će malo truda oko ovoga, ali kada ćeš imati krajnji rezultat, složeni plan, ostale će dane sve ići puno lakše jer ćeš znati točno što taj dan trebaš učiti.

4.Rješavaj stare državne mature
Nemoj samo štrebati i čitati materijale koje si nabavila već pokušaj i testirati svoje znanje. Možeš skinuti prijašnje državne mature i pokušati ih riješiti. Tako ćeš vidjeti i koliko ti je stvarno znanje i na čemu trebaš više poraditi. Uz to, kada ćeš gledati rješenja, usput ćeš nešto i zapamtiti. Kada vidiš u čemu si bolja, a u čemu lošija, znat ćeš i u čemu se fokusirati dalje kod učenja i možda uštedjeti na vremenu.

učenje KVIZ: Kako bi trebala učiti da najlakše zapamtiš gradivo?

5.Spavaj barem 6-7 sati svaku noć
Spavanje je bitno! Ako si nenaspavana i umorna, onda ćeš i teže pamtiti informacije. Uz to, ako se naspavaš bit će ti i bolja koncentracija i nećeš biti toliko živčana i nervozna. Nemoj žrtvovati san. Spavaj barem 6-7 sati svaku večer, a ako možeš i 8 sati koji dan, samo daj! Iako se možda čini kao gubljenje vremena, zapravo će ti ovo biti korisnije.

6.Društvene mreže na mobu stavi u poseban folder koji se zove NE DIRAJ
Ovo sada nije razdoblje kada je pametno uzeti dva sata za skrolanje po društvenim mrežama. U mobitelu vjerojatno možeš raditi foldere i u jedan stavi sve društvene mreže. Ako ga možeš i imenovati – još bolje. Uvijek odemo samo kratko na TikTok i ups, odjednom smo na njemu ostali sat vremena. Kada imaš vrijeme za odmor, iskoristi ga radije da se protegneš, pojedeš nešto ili da popričaš s nekim.

7.Probudi se malo ranije na dan ispita
Da bi bila sigurna kako nećeš zakasniti i da bi prije stigla još kratko sve proći da ti bude friško u glavi. Znaš sama najbolje koliko ti treba da prođeš gradivo svakog od predmeta i toliko se ranije probudi. Kada dođeš doma, uzmi si vrijeme za odmor i nadoknadu sna jer si se ranije probudila. Dopusti si uzeti kratki predah!

8.Nemoj da te neuspjeh na jednom ispitu obeshrabri
Možda misliš da si napisala lošije, ali nekada stvari na kraju ispadnu bolje od očekivanog. Lako je pasti u ponor očaja ako neki od prvih ispita zezneš ili ne napišeš onoliko dobro koliko si mislila da budeš, ali dok ne stignu rezultati, ne možeš sa sigurnošću znati koliko si zeznula – možda nije tako strašno. U svakom slučaju, to je sada prošlo i ne možeš ništa napraviti za taj ispit. Ono što možeš je fokusirati se na sljedeći i dati sve od sebe da ga riješiš što je bolje moguće.

učenje Državna Matura razdoblje državne mature maturanti stres kako preživjeti puno učenja stresno razdoblje razdoblje ispita

Još vijesti