Slika nije pronađena

Najveća novost se uvodi na ispitu iz matke – ove će godine na ispitu biti zabranjeno korištenje šestara! To će zasigurno otežati rješavanje zadataka iz geometrije...


via GIPHY


Na ispitu iz matke sadašnji maturanti će se moći koristiti kemijskom olovkom plave ili crne boje, jednim ravnalom (ili jednim trokutom), ali šestar i kutomjer su strogo zabranjeni. Znanstveni kalkulator će moći upotrebljavati tijekom cijelog ispita, ali samo onaj koji nema mogućnost bežičnog povezivanja s drugim uređajima, upotrebe memorijske kartice, simboličkoga računanja (programiranja), grafičkog rješavanja i simboličkog deriviranja i integriranja. Džepno računalo smije imati sljedeće funkcije: eksponencijalnu, logaritamsku i trigonometrijsku, kako piše u ispitnom katalogu objavljenom na ncvvo.hr.

via GIPHY


U polaganju ispita iz hrvatskog jezika je također došlo do bitnih izmjena – uspostavljen je novi način bodovanja dijelova testa. Sada će esej nositi maksimalno jednu trećinu ukupnih bodova (40 od 120), a udio testa na ispitu će biti veći – na njemu će biti moguće ostvariti 80 od ukupno 120 bodova. Više o toj promjeni i o do sada objavljenim novostima na ovogodišnjoj državnoj maturi pronađite u članku 'Državna matura je bliska budućnost, uputite se – uvode se novosti koje bi vam se mogle dopasti!'.


ISPRAVAK NAVODA: Promjene nisu zamijećene u načinu polaganja ispita iz engleskog jezika – on će i dalje pisati 180, odnosno 85 minuta. 180 minuta je predviđeno trajanje ispita iz engleskog jezika na višoj razini i dijeli se na tri dijela – čitanje traje 70 minuta, slušanje 35 minuta, a pisanje 75 minuta. Na osnovnoj razini situacija je također ista – čitanje i pisanje će se polagati 60 minuta, a slušanje približno 25 minuta, odnosno ukupno trajanje ispita će biti 85 minuta.

Foto: FreePik/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Priprema za državnu maturu nikad nije bila lakša – sve što vam treba je mobitel!

Državna matura je bliska budućnost, uputite se – uvode se novosti koje bi vam se mogle dopasti!

Potvrđeno varanje na ovogodišnjoj državnoj maturi, dvije gimnazijalke suspendirane!

Državna Matura NCVVO ispiti Engleski Jezik matematika promjene

Još vijesti