Pisanje testa

Krenulo je pisanje državne mature, a svakome će neki predmet biti posebno težak. Nekome je matematika najveća briga, nekome hrvatski, a nekome i engleski. Sada ćemo ti podijeliti par korisnih savjeta da maturu iz engleskog rasturiš.

Državna matura iz engleskog sastoji se od nekoliko dijelova, a jedan koji čini se mnogima zadaje muke je dio gdje treba rečenice ubacivati u tekst. U tekstu dobiješ nekoliko rupa gdje fali dio teksta, a ispod je hrpa rečenica. Neke idu u tekst, a neke uopće ne. Gdje ide koja je ono što izgleda da je mnogima teže procijeniti. Jedna je djevojka na Redditu zatražila pomoć jer je objasnila da iako zna dobro engleski, ovaj joj zadatak baš i nije jasan i ne može ga nikako shvatiti. U komentarima se javilo još ljudi koji su se s tim složili, ali i onih koji su podijelili korisne savjete. Bilo da ti je ovaj dio mature težak ili ne, svejedno će ti savjeti sigurno dobro doći.

1.Jedan od savjeta je da ideš metodom eliminacije. Pročitaj rečenice i gledaj koja nema šanse da ide tu. Ova će ti metoda možda uzeti malo više vremena, ali ako nisi sigurna ni malo gdje bi što išlo, svaki je trik dobrodošao.

2.Čitaj rečenicu iza praznine i onu ispred praznine. Ne samo onu ispred, što će većina napraviti. Nešto ćeš u kontekstu moći povezati s jednom od te dvije rečenice. Također je dobra ideja da si podcrtaš u njima ključne riječi.

3.Jedna od savjeta koji je dobila je da se fokusira na veznike u rečenicama: "Obrati pozornost na veznike u prethodnoj i sljedećoj rečenici i onda prema njima probaj eliminirati. Ako ti je iza 24 riječ BUT, znači da ta rečenica izražava neki kontrast u odnosu na ovu koju ćeš ti ubaciti."

4.Jedan od savjeta koji je i sama ona priznala da joj je baš koristan je sljedeći. "Primijetit ćeš da svaka od ovih izdvojenih rečenica ima u sebi riječi poput "these, it, after that", ono što treba je da se zapitaš na što se točno te riječi odnose. U ovom primjeru, boldana rečenica počinje s "He". Što znači da će neposredno prije te rečenice biti spomenuta neka muška osoba. Ponekad te veze budu odmah poslije praznine, onda trebaš vidjeti je li nešto sa sličnim značenjem spomenuto u rečenici koje su izvađene."(one rečenice koje trebaš smjestiti u tekst).

5.Zadnji je savjet da si uzmeš vremena, polako i s razumijevanjem sve pročitaš i da dobro pogledaš kontekst. Ovo je zadatak gdje je osim znanja bitno razmišljati i logički. Logika će ti u ovom zadatku biti od najviše koristi.

Samo hrabro! Državna matura je počela, a ti još nisi sve naučila? 7 načina kako savladati gradivo u zadnji čas

Ne ponovilo se. Popravi situaciju s ocjenama u zadnji tren – 7 savjeta koji će ti dobro doći ako si u škripcu za kraj godine

Državna Matura Engleski Jezik ispit iz engleskog najteži dio savjeti trikovi zeznuti dio ubacivanje rečenica u tekst kako znati gdje ide koja rečenica

Još vijesti