Slika nije pronađena

'Na temelju rezultata prikupljenih stalnim praćenjem kvalitete ispitnih zadataka tijekom provedbe osam ciklusa državne mature izmijenjena je struktura pojedinih ispita', potvrdila je glasnogovornica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), Ana Franić Božić, za 24 sata.

Konkretno, radi se o sljedećim predmetima: glazbeni, likovni, sociologija, hrvatski i latinski. Neke promjene su pozitivne, a neke negativne...

Oni koji će za izborni predmet izabrati sociologiju, pisat će ispit 90 minuta umjesto dosadašnjih 70, ali će rješavati ukupno 60 zadataka – novost su zadaci kratkoga i produženog odgovora te skupina zadataka u kojoj su zadaci vezani uz polazni položaj (tekst ili grafički prilog).

via GIPHY


Na ispitu iz hrvatskog jezika je uvedeno da maturant mora zadovoljiti minimalni prag prolaznosti za oba dijela ispita (i gramatike i književnosti) da bi ga položio.


Na ispitu iz glazbenog je povećan broj slušnih primjera s 40 na 50, a promjene je doživio i ispit iz likovnog – tamo bi se mogli naći primjeri koji nisu istaknuti u ispitnom katalogu, a za rješavanje će učenici imati ukupno 120 minuta od čega se 50 minuta odnosi na analizu primjera. Tijekom pisanja bit će dozvoljeno korištenje kemijske olovke plave i crne boje, ravnala, trokuta, olovke, gumice, flomastera u boji i šestara.

Ispit iz latinskog drastično se mijenja – onaj na višoj razini će sadržavati samo zadatke višestrukog izbora i one kratkog odgovora koji će nositi po jedan bod, a ukupno će biti moguće ostvariti 65 bodova (rješavanjem 65 pitanja). Latinski na nižoj razini također će nositi manje bodova – umjesto dosadašnjih 95, sada će biti moguće ostvariti 55 bodova. Učenici klasičnih gimnazija moći će umjesto stranog jezika (kao obavezni predmet) izabrati latinski ili grčki, piše Net.hr.

A ako se želiš dodatno pripremiti - tu je Algebra. Iskoristi 20 posto popusta na upis na pripreme za maturu.Foto: Pixabay/Giphy

M.Z.Pročitajte još:

[DRŽAVNA MATURA] Ove godine palo najviše maturanata, stiglo čak tri tisuće prigovora

Zadaci koje nismo očekivali, frka u Splitu i kaos na Fejsu - državna matura iz perspektive maturantice

[PROBLEMI S DRŽAVNE MATURE] Ivana opako hejtali nakon testa iz biologije: 'Počele su padati psovke i uvrede na moj račun'

promjene ispit novosti Državna Matura NCVVO

Još vijesti