Slika nije pronađena

Ispitima iz tih predmeta će započeti period od točno 34 dana tijekom kojih će 35.891 pristupnika ispisati brojne stranice formulara državne mature, a koji će završiti prvom objavom rezultata, 11. srpnja.Ove godine prijavljenih pristupnika je za 810 manje nego prošle, a većinu čine učenici strukovnih škola, kojih je za 4692 više nego gimnazijalaca, a ostalih kandidata je ukupno 5841 (to su oni koji su srednju završili prethodnih godina). Ako vam se vježba matka, na temelju ovih podataka izračunajte koliko je gimnazijalaca, a koliko učenika strukovnih škola. Ili bacite oko na naš prethodni članak – tu sve piše.

Najviše pristupnika bit će na ispitu više razine hrvatskog jezika (22.519 osoba) koji se polaže u dva dijela – test 18. lipnja, a esej 19. lipnja. Usput podsjećamo i svih skoro 36.000 pristupnika da je od ove godine uvedena promjena zbog koje će biti lakše pasti ispit iz hrvatskog. Naime, za prolaz iz hrvatskog od ove godine pristupnici će morati zadovoljiti minimalni broj bodova na obje ispitne cjeline. Više o tome pročitajte ovdje.

Matematika, uz hrvatski i engleski, je obavezan predmet, ali duplo se više pristupnika odlučilo da će ju polagati na osnovnoj razini, čak 22.312 osoba (od onih koji ju polažu na višoj – njih je 11.399), a svi će ju polagati 27. lipnja. Engleski će većina (19.308) ljudi polagati na višoj razini (za osnovnu se  odlučilo 12.073 njih), a pisat će se 21. lipnja.

Državna matura službeno završava 29. lipnja, konačni rezultati će biti objavljeni 16. srpnja, a podjela svjedodžbi je zakazana za 18. srpnja. Kalendar i vremenik provedbe ispita državne mature u ovoj školskoj godini u ljetnom roku pronađite ovdje.

 

Uoči početka državne mature 5. lipnja je održana pressica u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja na kojoj su izneseni još neki zanimljivi podaci, a tiču se broja zaprimljenih upita u infocentru. Mi vam ih donosimo u obliku slike, a cijelu prezentaciju možete pronaći na ovom linku. Ukratko, ispada da je bilo više upita nego prijavljenih osoba.


A sada, ovako informiranima, mi vam nemamo što drugo poželjeti nego SRETNO!


via GIPHY


Foto: NCVVO Screenshot/Profimedia/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Uskoro na državnu maturu izlazi preko 35 tisuća kandidata – saznajte iz kojih škola dolaze i što pišu!

Promjene kod polaganja državne mature – ove godine će biti još lakše pasti ispit iz hrvatskog

Poticaj za maturante – najboljeg na državnoj maturi čeka nagrada od preko 33.000 kuna

ispiti kalendar 2018 Državna Matura NCVVO

Još vijesti