Slika nije pronađena

Neobjavljen je ostao i, primjerice, ispitni katalog iz hrvatskog jezika, jednog od tri obavezna predmeta na državnoj maturi. I svidjet će vam se novost koju donosi – udio eseja bit će za 50% manji nego prošlih godina!

To je samo jedna od novina koju su danas u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' predstavile Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a i Natalija Ćurković, viša stručna savjetnica u Odjelu za promicanje kvalitete obrazovanja. 'Ove će se godine smanjiti udio bodova eseja u ukupnoj ocjeni iz hrvatskog jezika u odnosu na test. Esej će nositi 40 bodova, a onaj drugi dio ispita gdje su zadaci, nosit će 80 bodova. Ukupni broj bodova će biti 120, a ne kao prijašnjih godina 160', objasnila je Ćurković. Na tu su se promjenu odlučili, kako kaže, jer esej ne može biti (potpuno) objektivno ocijenjen kao zadaci zatvorenog tipa.


via GIPHY


No, neobjavljeni su katalozi i iz engleskog i iz još devet predmeta, a informacija o novinama u tim predmetima još nema. Gošće HRT-ove emisije su ustvrdile da je zapelo kod davanja suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja prijedlozima koje im je uputio NCVVO.
Tako su 'na čekanju' još ispitni katalozi iz njemačkog, španjolskog, francuskog i talijanskog jezika, fizike, biologije, kemije, informatike i povijesti. Očekuje se da bi uskoro trebali biti objavljeni na mrežnim stranicama NCVVO-a.

Naravno, neobjava istih stvara probleme maturantima, ali i profesorima koji, uz plan i program za svaki predmet, u pripremi nastave koriste i ispitne kataloge kako bi učenici lakše položili 'ispit nad ispitima', odnosno državnu maturu. Podsjetimo, prema Pravilniku o polaganju državne mature, članku 9., stavku 3., ispitni katalozi bi trebali biti objavljeni na početku školske godine u kojoj se polažu ispiti.


via GIPHY


Velika novost, najavljena također u 'Dobro jutro, Hrvatska', su i nacionalni ispiti s kojima se započinje u 215 srednjih škola, u trećim razredima gimnazija i strukovnih škola. Oni se neće ocjenjivati, ali će biti povratna informacija za učenike i roditelje. 'Na temelju njih, obrazovna politika donosit će odluke o tome koje korake treba poduzeti', rekla je Ćurković. Sav eksperimentalni program u konačnici se provodi s dva cilja: povećanje motivacije i zadovoljstva učenika, nastavnika i učitelja, te povećanje kompetencije u rješavanju problema.

S istom misijom se sprema i uvođenje e-mature 2022. godine. 'Nacionalni centar je spreman za izazove e-mature, posebno nakon završetka nacionalnih ispita 2022.godine. Radimo predpripremne radnje na razvoju jednog sveobuhvatnog aplikacijskog računalnog sustava, koji će omogućiti pripremu i provedbu ispita u elektroničkom obliku', naglasila je Katavić. E-matura se već provodi u europskim zemljama, a kod nas će označiti početak jedne nove ere.

No, dotad se uputite u bližu budućnost – ovogodišnji kalendar polaganja ispita državne mature. Najstresniji period za maturante počinje 3. lipnja 2019. godine, kada se polažu ispiti materinjih jezika – iz češkog, mađarskog, srpskog, talijanskog i grčkog jezika. Zatim slijede ispiti iz fizike i politike i gospodarstva 7. lipnja, a prvi od obaveznih predmeta je na redu hrvatski jezik i to 17. lipnja (kolokvijalni dio) i 18. lipnja (esej). 19. lipnja se piše engleski jezik, a 26. lipnja matematika.


via GIPHY


Kompletni raspored pisanja ispita u ljetnom roku pronađite ovdje, a u jesenskom roku ovdje.

Privremeni rezultati ljetnog roka će biti objavljeni 10. srpnja, a rok za prigovore će trajati 48 sati. Konačne rezultate očekujemo 15. srpnja, a uručivanje svjedodžbi 17. srpnja. Za jesenski rok priča je slična – objava privremenih rezultata je zakazana za 11. rujna, rok za prigovore je također dva dana, a konačni rezultati će biti online 17. rujna. Svjedodžbe će nakon jesenskog roka biti uručene 19. rujna.


via GIPHY


Foto: Giphy/Profimedia/Shutterstock

M.Z.

Provjeri još...

Najbolja priprema za državnu maturu – od sada možeš rješavati ispite od prethodnih godina online

Čekaju nas razna ispitivanja i natezanje ocjena– savjeti i trikovi kako učinkovito i brzo (na)učiti gradivo

Spas za ispite – je li ovo najgenijalnije mjesto za šalabahter?

NCVVO Državna Matura novosti kalendar

Još vijesti