Slika nije pronađena

Nekoliko se važnih vijesti za maturante pojavilo ovih dana. Danas počinju prijave studijskih programa, a izašao je i pravilnik s izmjenama i dopunama o polaganju državne mature.

Proces upisivanja fakulteta za ovogodišnju generaciju maturanata službeno je počeo s današnjim danom. Od danas od 9 sati ujutro, svi oni koji žele u idućoj akademskoj godini (2019./ 2020.) upisati fakultet, imaju mogućnost prijave studijskih programa i slaganja rang lista fakulteta na koje bi htjeli upasti.

Svi potrebni podaci o uvjetima upisa bit će dostupni kandidatima od danas, objavljeno je na postani-student.hr. Rok do kojeg se mogu prijavljivati fakulteti nije objavljen, ali prošlih je godina on bio do prve objave rezultata ispita državne mature – što je ove godine 10. srpnja.

via GIPHY


Osim toga, izašle su i Izmjene i dopune pravilnika o polaganju državne mature, s nekoliko bitnih promjena koje bi svi trebali znati. Jedna od najbitnijih je ona koja se tiče nedozvoljenog ponašanja i pomagala koja se smiju tj. ne smiju koristiti. Po starom Pravilniku bilo je nedozvoljeno 'posjedovanje ili korištenje nedopuštenih pomagala ', a novim 'prijenosne ili nosive elektroničke uređaje' su tu dodatno naglašeni i mobilni telefoni i drug i elektronički uređaji. Svi nedopušteni uređaji moraju se nalaziti na mjestu predviđenom za njih.


Kazne za sve one koji ne poštuju ta pravila od ove će godine biti malo strože. Do sada je to bio samo prekid ispita, a po novom će se uz to ispit i u potpunosti poništiti.

via GIPHY


Čak i oni učenici za koje se nakon polaganja ispita utvrdi da su se koristili nedopuštenim uređajima, također će biti sankcionirani na način da će im se svi položeni ispiti poništiti i zabranit će im se polaganje ostalih ispita u tome ispitnom roku.

Kazna za prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja ostaje ista – opomena, a onda prekid ispita ako se prepisivanje ponovi. No, tu je i Pravilnik NCVVO-a iz 2018. godine koji kao kaznu za prepisivanje navodi zabranu polaganja ispita u tekućoj školskoj godini.

Osim promjene informacija o uređajima koji se ne smiju koristiti i kaznama, bitna promjena za učenike je i ona koja se tiče toga tko sve ima pravo na prilagodbu ispitne tehnologije.

Zadnja bitna novost za učenike je vezana uz postupak identifikacije. Ako se na pisanju državne mature pojavite bez osobnog dokumenta, a u roku od 24 sata nakon početka ispita ne obavite identifikaciju uz predočenje osobnog dokumenta, smatra se da niste ni pristupili tom ispitu.

Ukratko, nemojte varati i prepisivati, koristiti mobitele i uvijek imajte osobnu iskaznicu sa sobom kada idete pisati maturu.


Foto: Pixabay/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Državna matura je bliska budućnost, uputite se – uvode se novosti koje bi vam se mogle dopasti!

Državna matura: imaju li svi srednjoškolci iste šanse?

DRŽAVNA MATURA Najavljene velike promjene od sljedeće godine - saznaj sve na vrijeme!

Škola pisanje novosti testovi Državna Matura

Još vijesti