Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE:

Pozz ljudi! Pisao sam prije tri tjedna da imam 17 godina, ružan sam i nemam curu. Ovih dana je još gore – dođe mi žuta minuta da to i napravim, ali sam se nekako suzdržao ovih dana. Nitko me ne voli, rastao sam od malih nogu bez roditelja. Iako mnogi kažu da sam kao osoba dobar, znam često piti i biti agresivan. Mene zanima kako da nađem curu koja će me voljeti, paziti, maziti kao i ja nju. Jer sam često bio razočaran u tome oko cura. Ako mi možete dati neki savjet oko toga?

via GIPHY


HRABRI TELEFON:

Dragi mladiću, hvala ti na javljanju i ukazivanju povjerenja Hrabrom telefonu. Ako sam dobro shvatila, nezadovoljan si svojim izgledom i pitaš se kako da pronađeš curu s kojom ćeš se međusobno cijeniti i poštovati. Kažeš da si dosad bio razočaran te si napisao da si odrastao bez roditelja. Žao mi je to čuti. Vjerujem da ti nije bilo lako tijekom djetinjstva i da je bilo trenutaka u kojima si osjećao razne neugodne emocije poput tuge, frustracije ili ljutnje. Voljela bih ti reći da je to sasvim prirodno te se pitam jesi li imao podršku u svojoj okolini i jesi li razgovarao s nekim o tome. Rekao si i da ponekad znaš piti i biti agresivan. Pitam se koliko se to često to događa i koliko dugo traje. Važno mi je reći ti da alkohol nikako nije rješenje za brige koje ti javljaju te može izazvati ozbiljne posljedice. Isto tako, moram priznati da me zabrinulo što si napisao da ti ponekad dođe žuta minuta i da ti dođe da to napraviš (op.a. samoubojstvo).

U adolescenciji mladi počinju stupati u svoje prve ljubavne odnose pa se tako susreću s prvim ljubavnim uzbuđenjima, ali nerijetko i ponekim brigama. Ljubavne veze mogu započeti na puno različitih načina – kroz dopisivanje, zajedničko druženje, upoznavanje preko prijatelja ili na nekoj zajedničkoj izvannastavnoj aktivnosti. Obično se najprije pojavljuju osjećaji 'sviđanja' simpatije prema drugoj osobi. Pitam se postoji li neka cura koja ti se sviđa i s kojom bi volio stupiti u kontakt.

Žao mi je čuti što misliš o sebi da si ružan. Važno mi je da znaš i da zapamtiš da ne postoji ružna osoba. Svaka osoba ima vrijedne osobine i ono što ju čini posebnom i cijenjenom. Ljepota dolazi iznutra, od onoga kako se osjećamo i onime kako postupamo prema sebi i drugima. Pitam se jesi li do sada, od svojih prijatelja ili okoline dobio povratnu informaciju o tome koje im se tvoje osobine sviđaju te jesi li promišljao o tome koje su tvoje jake strane, odnosno neke pozitivne osobine koje posjeduješ. Isto tako, voljela bih te potaknuti da ili uz pomoć bližnjih ili sam, napišeš na papir pet svojih pozitivnih osobina te da sačuvaš taj papir i pročitaš ga svaki dan. Možda će ti ove informacije biti korisne i u otkrivanju toga što želiš za sebe i na koji bi način mogao pristupiti osobi koja ti se sviđa.

via GIPHY


Isto tako, uvijek se možeš javiti na savjetodavnu liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako ti je draže tipkati možeš se javiti na chat, koji je otvoren radnim danima od 17 do 20 sati.


Puno hrabrih pozdrava ti šalje,
Hrabri telefon


Foto: Shutterstock/Hrabri telefon/Giphy

M.Z. / Hrabri telefon


Provjeri još...

Depresija u svakodnevici – kako funkcionirati kada ti je svega dosta i bijes zavlada?

Što kad cuganje postane problem? Evo kako prepoznati ovisnost o alkoholu!

Tvojoj frendici je sve krenulo krivo i počela se samoozljeđivati? Evo kako joj možeš pomoći!

Samoubojstvo žute minute alkohol hrabri telefon samo hrabro