Slika nije pronađena

Ovisnost je stanje koje se prepoznaje po tome da osoba povremeno ili trajno uzima neku tvar ili se upušta u određenu vrstu ponašanja, pri čemu joj je to nužno kako bi se dobro osjećala. To može biti ovisnost o tvarima poput lijekova, nikotina, droga, alkohola, ali moguće je biti ovisan i o kockanju ili igrama na sreću. U ovom tekstu govorit ćemo o ovisnosti o alkoholu, pomoći ti da ju prepoznaš i savjetovati te kako reagirati.

Kako izgleda ovisnost o alkoholu?

Odrasle osobe često imaju običaj popiti čašu vina uz ručak, pivo dok gledaju utakmicu ili u nekoj drugoj prilici. Takvo ponašanje prestaje biti u redu onda kada osoba koja pije alkohol više nema kontrolu nad tim ponašanjem. Drugim riječima, osoba koja je ovisna o alkoholu neće se znati zaustaviti u pijenju i to će vidno utjecati na njeno ponašanje. Drugi znakovi koji ti mogu pomoći da prepoznaš nečiju ovisnost o alkoholu su: negiranje ovisnosti, zahtijevanje da čuvaš njegovu/njezinu tajnu, trošenje puno novca na alkohol, ne ispunjavanje svojih poslovnih ili obiteljskih obaveza.

Koje osjećaje u tebi može izazvati ovisnost roditelja?

Djeca i mladi se mogu osjećati na različite načine kada odrastaju s roditeljima koji su ovisni o alkoholu. Često se može javiti mješavina suosjećanja i ljubavi s ljutnjom zbog toga što se događa. Osim toga, možeš osjećati posramljenost, brigu, zbunjenost, ogorčenost, razočaranje, čak i krivnju. Važno je da znaš da nisi kriv za takvo ponašanje roditelja. Odnos roditelja i djece bi trebao biti takav da roditelji imaju odgovornost za djecu i brinu za njih. U obiteljima u kojima su roditelji ovisnici, može doći do toga da se te uloge zamijene i da djeca počnu brinuti o zdravlju i sigurnosti svojih roditelja. Ako moraš brinuti o roditelju dok je pod utjecajem neke tvari ili skrbiti o bratu ili sestri jer roditelj nije u stanju za to, to je znak da mu je potrebna pomoć i da više ne može sam ispunjavati roditeljske dužnosti.


Što možeš učiniti?

Ovisnost ima štetne posljedice na zdravlje pojedinca. Ako tvoji roditelji pate od ovisnosti, time štete sebi i cijeloj obitelji. Ovisnost je bolest koja zahtijeva stručnu pomoć liječnika. Razgovaraj s odraslom osobom kojoj vjeruješ (drugi roditelj, član obitelji, nastavnik ili stručni suradnik u školi) i koja ti može pomoći potražiti pomoć za ovisnog roditelja. Ako roditelj koji je ovisan postane nasilan ili opasan za tebe, skloni se na sigurno i nazovi policiju na broj 192. Oni te u tom trenutku mogu zaštititi i pomoći tvom roditelju da potraži stručnu pomoć.

Kako ovisnost o alkoholu djeluje na obitelj?

Kako bi lakše mogao/la razumjeti što proživljava obitelj ovisnika o alkoholu, donosimo ti priču mladog dečka koji je o svom iskustvu odlučio progovoriti. Njegovu priču prenosimo na javnom računu Hrabrog telefona na Viberu!


Naljepnice i informacije o javnom računu potraži preko linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri.


Ako ti je potrebna dodatna podrška i savjet, nazovi besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 ili se javi putem maila savjet@hrabritelefon.hr.


Foto: Hrabri telefon/Shutterstock

M.Z. / PR


Provjeri još...

Tinejdžerica usred svađe staraca – kako prebroditi preljub bez da itko strada?

COOL OR NOT COOL Što kad starcima 'poleti' ruka i opale ti šamar?

Blagdansko vrijeme je pri kraju – evo kako se boriti s depresijom i anksioznošću koje nam prijete...

alkohol alkoholizam opasno hrabri telefon ovisnost samo hrabro

Još vijesti