Slika nije pronađena
Kako sklopiti prijateljstva i dokazati ljudima da nisi tih i povučen  – pitali smo Hrabri telefon. Oni su naši stalni educirani stručnjaci koji su tu za vas kad god vam pomoć zatreba...


U nastavku slijedi pitanje i odgovor Hrabrog telefona...

PITANJE: Dobar osjećaj

Dakle gledao sam po Teenu o opuštenosti u društvu. Ja sam otkrio jedan način, ali znam da nije najbolji jer to je alkohol.Već me dugo muči anksioznost. Jaka je. Probao sam s Anom Bučević preko YouTuba, da malo ona pomogne, ali dosta zamućuje svoje videe. Onda sam shvatio da su to samo gluposti i da mi ne pomažu baš. Mislim da sam nekada prije imao male izljeve depresije. To se sada popravilo na neki način. Htio sam probati opet i ne odustati, onda sam uzeo bočicu alkohola i popio prije škole. Popio sam previše i počelo mi se mutiti, teško sam hodao i onda sam ušao u razred. Bio sam glasan, sasvim suprotno od onoga kakav sam inače. Govorili su mi da sam tih i povučen što me je toliko nerviralo jer su glupi. Htio sam to popraviti jer me je to jako pogađalo. Težak osjećaj, stalno u strahu iz dana u dan. To me je ubijalo i nerviralo, a znao sam da će se sigurno popraviti, ali prošla je godina i ništa. Nemam uopće bliskih prijatelja, ustvari nemam ih uopće. Teški su, uf. Pročitao sam da nekim ljudima ne znači ništa sklapati prijateljstva pa ako ima takvih ljudi ovdje da mi kažu kako to uspijevaju. Toliko sam se povukao i zadubio u sebe da stalno nešto ispitujem i stalno nešto analiziram, ali ne više toliko baš. Recite mi što mi fali i kako da se dobro osjećam bez alkohola. Jesu li to samo loše socijalne vještine? Jer moguće je da jesu.


via GIPHY


ODGOVOR HRABROG TELEFONA:

Dragi prijatelju Hrabrog telefona,

hvala ti što si nam se javio i na taj način ukazao povjerenje. U svom upitu navodiš da te muče anksioznost i odnosi s vršnjacima. Zaključio si da se radi o socijalnoj anksioznosti i  pokušao si ju umanjiti koristeći savjete iz YouTube videa te konzumirajući alkohol. Kažeš da ti to nije pomoglo, a alkohol te potaknuo da se ponašaš suprotno od onoga kakav inače jesi. Naveo si da si ranije imao depresivne simptome, a da si sada povučen i držiš mnogo neugodnih misli i osjećaja u sebi. Također, rekao si da nemaš bliske prijatelje i da te zanima kako umanjiti anksioznost i postati opušteniji u društvu. Anksioznost je prirodan osjećaj koji služi da osobu upozori da se događa nešto što može biti opasno. Ona može nam biti korisna, ali može se razviti i u teškoću te sprječavati osobu da se bavi nekim aktivnostima, druži s ljudima oko sebe i slično. Anksioznost koja je povezana s boravkom u društvu i s drugim ljudima se zove socijalna anksioznost, kao što si i sam zaključio. Drago mi je što si zaključio da konzumiranje alkohola može biti štetno i što si spreman nešto drugo poduzeti kako bi se to promijenilo. Važno mi je da znaš da se i drugi ponekad osjećaju kao i ti te da je anksioznost teškoća koja može uvelike smanjiti kvalitetu života, ali zapravo se može vrlo učinkovito tretirati kod stručnjaka mentalnog zdravlja. Razgovor s bliskom osobom i dijeljenje svojih osjećaja  može ti pomoći da zajedno dođete do nekih ideja kako ti za početak može biti lakše. Zanima me jesi li dosad razgovarao s roditeljima o tome, a pitam se i postoji li neka druga odrasla osoba u koju imaš povjerenja i s kojom možeš podijeliti kako se osjećaš po pitanju odnosa s vršnjacima. Osmišljavanje mogućih scenarija koji se mogu dogoditi u interakciji s drugima i tvojih reakcija na njih te može pripremiti za razgovor s vršnjacima, a na taj način možeš umanjiti nelagodu i uznemirenost za vrijeme komunikacije. Za umanjivanje anksioznosti korisne su i tehnike opuštanja, preusmjeravanja pažnje, duboko disanje i brojne druge. Ako imaš želju s nekim raditi na različitim tehnikama umanjivanja anksioznosti i uvježbavanju socijalnih vještina, savjetujem ti da se javiš školskom psihologu koji je educiran za rad s mladima na tom području, a mislim da bi to dugoročno bilo korisno za tebe. Ako ne postoji psiholog u tvojoj školi, možeš se s roditeljima obratiti svome liječniku koji ti može dati uputnicu za psihologa u nekoj drugoj ustanovi.
Voljela bih znati što misliš o svemu što sam napisala. Potaknula bih te da se javiš na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu, svakim radnim danom od 9 do 20 sati, na broj 116 111. Možeš nam se javiti i na chat, svakim radnim danom od 17 do 20 sati, kao i putem e-maila - savjet@hrabritelefon.hr. Kroz komunikaciju s nama možeš nam ispričati nešto više o tome kako si i možemo zajedno pronaći način da dobiješ pomoć koja ti je potrebna.

Puno te pozdravlja, tvoj Hrabri telefonFoto: Hrabri telefon/ Giphy/ Shutterstock

M.S.K. / Hrabri telefon

Pogledajte još:

HELP 'Bile smo najbolje frendice, a sad ne znam kako da ju prebolim i gledam s drugim'

'Saznala sam da bolujem od raka pluća i jednostavno ne mogu više' HELP!

HELP! 'Ne izlazim iz kuće jer me strah... Imam napadaje panike... Nitko me ne shvaća ozbiljno'

Pomoć prijatelji alkohol društvo anksioznost hrabri telefon socijalna anksioznost samo hrabro help

Još vijesti