Slika nije pronađena
Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE:

Imam 14 godina, uskoro 15 i u zadnje vrijeme se ne mogu kontrolirati. Stalno sam pod stresom, sad još i više jer mi je počela srednja škola, roditelji se stalno deru na mene, samo se zatvaram u sobu i plačem sto nitko osim mene ne zna, užasno psujem i strašno sam agresivna prema drugima, nemam prijatelja; čak mi i mama kaže da sam čudna, ne volim izlaziti, ne volim društvo, sve me nervira, sve mi ide na živce, nemam nikakve hobije, ne volim nova prijateljstva, oblačim se sva u crno, nemam volje za životom, svaku večer se režem od dosade i jer mi tako dođe, htjela sam se i ubiti i stalno razmišljam o tome, nemam nikome podijeliti to što osjećam, užasno sam zatvorena u sebe, samo ležim i spavam i jedem i visim na Instagramu, nitko me nikad skoro van nije pozvao, dosta sam čudna osoba, o svim stvarima u životu razmišljam negativno, za mene ne postoji bolje sutra, stalno sam tužna, plačem, razmišljam o životu i ne vidim smisao za dalje, nemam volje za razgovor,  uživam kad se nekome nešto loše dogodi, jako sam emotivna, sve sto me smeta kod ljudi kažem na glas, o meni većinom imaju loša mišljenje, ne volim ni mamu ni tatu, prije sam stalno izlazila doma u dvorište malo pa do grada makar i sama sada mi se ne da ni po vodu, samopouzdanje mi se smanjuje svaki dan... Uglavnom, trebala bih pomoć.


via GIPHY


ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko, za početak, želim ti zahvaliti na tvom iskrenom upitu. Drago mi je što si se odlučila napisati kako se osjećaš te izreći svoje brige. Iz svega što si napisala, mogu primijetiti da se osjećaš potišteno, pod stresom te da imaš dojam da te ništa ne zanima i ne uveseljava.

Moram ti priznati da sam se čitajući tvoj upit zabrinula za tebe. Najprije želim da znaš da se ne trebaš tako osjećati i da ne trebaš takve osjećaje proživljavati sama. U upitu si spomenula različite promjene koje si primijetila kod sebe, kao i da razmišljaš o samoubojstvu te se svakodnevno samoozljeđuješ. Često nam mlade osobe kažu kako kroz samoozljeđivanje traže način da pobjegnu od problema, da se oslobode bijesa ili ljutnje te da umanje bol koju osjećaju. Iako ti samoozljeđivanje donosi trenutno olakšanje, njime zapravo štetiš svome tijelu. Vjerujem i da razmišljanjem o samoubojstvu pomišljaš da bi mogla pobjeći od svih neugodnih i tužnih trenutaka u životu, ali na taj bi način propustila sve lijepe i ugodne događaje koje ti život može ponuditi i koji su ispred tebe. Vjerujem da ti se sada ne čini tako i možda si to ne možeš niti zamisliti, ali znaj da se može promijeniti to kako se sada osjećaš te da postoje različiti načini da se nosimo s boli koju osjećamo.

Stalo mi je do tebe i pitam se postoji li mogućnost da se obratiš nekoj odrasloj osobi od povjerenja u svojoj okolini – nekome iz tvoje uže obitelji, školskom psihologu ili pedagogu, profesoru/ici u kojeg bi mogla imati povjerenja. Želim da znaš da zaslužuješ pomoć te da je važno tražiti pomoć kada se ne osjećamo dobro.Voljela bih da nastavimo naš razgovor te da nam se javiš na besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, ili ako ipak više voliš pisati, možeš nam se javiti i na naš chat. Sve informacije o tome kako nam se javiti, ali i neke druge korisne sadržaje možeš pogledati na stranici https://hrabritelefon.hr/.

Hvala ti na iskrenosti i hrabrosti, i nadam se da se uskoro čujemo! Uz tebe smo,
Foto: Giphy/Hrabri telefon/Profimedia

Provjeri još...

'Sad će ljeto, a meni su veliki ožiljci po rukama' – kako izaći iz začaranog kruga samoozljeđivanja?

tvoj Hrabri telefon.

M.Z. / Hrabri telefon

'Mrzim te, samo se makni' – kako preživjeti kada ove riječi čuješ od mame? HELP

'Divljala sam i plakala, a tijelo mi je trnulo' – što napraviti od depre nastane veći problem?

samo hrabro hrabri telefon agresija samoozljeđivanje Samoubojstvo

Još vijesti