Slika nije pronađena

Da stanje nije bezazleno govore podaci dobiveni istraživanjem koje su provele znanstvenice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu na uzorku od skoro pet tisuća zagrebačkih učenika srednjih škola. Sliku mentalnog stanja smo opisali u članku 'Stanje mentalnog zdravlja je alarmantno – upoznajte pravo lice prosječnog srednjoškolca u Hrvatskoj'.


via GIPHY


No, budući da nismo dovoljno kompetentni da bismo vas savjetovali kako da se izvučete iz začaranog kruga nezadovoljstva, za pomoć i savjet smo zamolili Hrabri telefon. Naši prijatelji i educirani stručnjaci tu su da vam uskoče upomoć! Nudimo vam je na primjeru pitanja 'krastavac' koje možete pronaći u našoj rubrici 'pitanja & odgovori'.PITANJE:

Da, u zadnje vrijeme se osjećam kao krastavac. Obuzela me pasivnost. Svejedno mi je što se tiče svega. Imam osjećaj da sam emocionalno otupio. Nemam socijalni život. Imam nekoliko bliskih osoba, ali ponekad imam osjećaj da će me i one ostaviti. Ništa me ne ispunjava. U školi ista stvar. Ne učim. Nemam volje. Ne mogu se trgnut. Ne bavim se ni čim. Ništa me ne zanima. Više ne mogu ni fejkati da sam dobro. Nekad mi dođe da pobjegnem od svega. Ubija me rutina. Želim nešto napraviti od sebe, a ne dajem ništa. Čak i krastavac ima bolji život od mene, jej. Bojim se da ću tek kad ostarim shvatiti da sam uzalud potrošio vrijeme ne gradeći sebe i ne baveći se sobom, a tad će biti prekasno.ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Dragi prijatelju Hrabrog telefona,

hvala ti što si podijelio svoja promišljanja i brige koje te u posljednje vrijeme muče. Mislim da je potrebno puno hrabrosti za takav korak i voljela bih te pohvaliti zbog toga. Napisao si da u posljednje vrijeme opažaš razne promjene kod sebe. Kažeš da imaš dojam da si emocionalno otupio, da is pasivan te da si generalno bezvoljan. Ako sam dobro shvatila, tvoja uobičajena rutina te počela na neki način frustrirati te ti se javlja pitanje hoćeš li jednog dana žaliti što nisi više toga radio kako bi pridonio vlastitom osobnom rastu. Isto tako, spomenuo si i da imaš osjećaj kao da će te osobe s kojima si blizak napustiti. Pitam se koliko dugo traju promjene o kojima pišeš. Čini mi se da se osjećaš preplavljeno zbog svega i žao mi je zbog toga. Često nam se javljaju mladi koji opisuju razne promjene koje primjećuju kod sebe, pa tako i promjene u raspoloženju i motivaciji. Najčešće su to osobe koje se nalaze u razvojnoj fazi adolescenciji kada su takve promjene i uobičajene. Dublja promišljanja o sebi, o prijateljima i okolini, ponekad i preispitivanje odluka te traženje novih uzbuđenja i motivacije su prirodne za dob u kojoj se nalaziš. No, važno mi je da znaš da je u trenutku kada osjetiš da ti te promjene narušavaju svakodnevno funkcioniranje, odnosno utječu na tvoje svakidašnje obaveze i odnose s drugima, bitno da potražiš podršku odrasle osobe kojoj vjeruješ. To mogu biti roditelji, teta, stric ili bilo tko drugi. Mislim da bi bilo dobro i da potražiš pomoć stručnjaka, poput psihologa ili pedagoga u školi. Oni su educirani za rad s mladim osobama kojima se javljaju takve teškoće i moći ćete usmjeriti i ponuditi ti pomoć.

Isto tako, uvijek se možeš javiti i na savjetodavnu liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako ti je draže tipkati možeš se javiti na chat, koji je otvoren radnim danima od 17 do 20 sati.

Puno hrabrih pozdrava ti šalje, Hrabri telefon.


Foto: Hrabri telefon/Pixabay/Giphy

M.Z. / Hrabri telefon


Provjeri još...

'Mrzim te, samo se makni' – kako preživjeti kada ove riječi čuješ od mame? HELP

'Imam jako stroge roditelje, tuku me i tjeraju da radim' – što napraviti? HELP

'Ne mogu se kontrolirati, agresivna sam i zatvorena u sebe' – kako dalje? HELP

samo hrabro hrabri telefon krastavac help

Još vijesti