zagrljaj

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Kako da pomognem prijateljici koja mi se ne želi povjeriti da je u depresiji, nego je to rekla drugoj našoj prijateljici? Ne želim je napadati da se meni ne povjerava jer opet pokušavam ju razumjeti da možda ne želi to svima reći, ali se onda ja osjećam kao loš prijatelj jer je možda ne zovem, ne pitam kako je, nego se samo preko poruka čujemo. Ako joj kažem da se osjećam kao loš prijatelj, onda će znati da mi je druga naša prijateljica ispričala za njene poruke, a to baš i ne želim. U depresiji je zbog debljine jer se naglo udebljala, a prethodno je smršavjela prošle godine dosta. Kaže kako joj ništa ne stoji i da gleda svoje stare slike kako je izgledala. Htjela bih joj isto nekako pomoći da zna da može i meni reći ako je nešto muči.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

hvala ti na javljanju. U svojem upitu opisala si situaciju koju trenutno prolaziš sa svojom prijateljicom. Od druge prijateljice saznala si da je ona depresivna i želiš joj pomoći, dok istovremeno ne želiš razotkriti svoju drugu prijateljicu. Imam dojam da si zbunjena i ne znaš kako najbolje postupiti. Prije svega, htjela bih ti reći da je tvoja briga o prijateljici plemenita gesta i pohvalno je što si odlučila potražiti savjet kako da joj pružiš podršku u ovim teškim trenucima.

Mnoge mlade osobe znaju se osjećati depresivno, a to se može odnositi na emocije poput bespomoćnosti, tuge i beznađa. Događaji koji tome prethode mogu biti različite prirode, a kažeš da se kod tvoje prijateljice radi o nezadovoljstvu vlastitim tjelesnim izgledom. Nažalost, osoba ne može samo odlučiti prestati biti depresivna i baš zato takvo stanje često ima velik utjecaj na život čovjeka. Međutim, postoji niz načina kojima se može olakšati depresivnim osobama i pomoći im da se osjećaju bolje. Jedan od načina koji mogu olakšati nošenje s depresivnim osjećajima jest socijalna podrška. Ti si sama prepoznala da bi htjela pomoći svojoj prijateljici i pokazati joj da si tu za nju te da može razgovarati s tobom, što je brižno. Predlažem ti da ju idući put kada budete zajedno pokušaš pitati kako je i potaknuti na razgovor. Možeš joj reći da ti je stalo do nje, da si primijetila da ju nešto muči i da ti se slobodno može povjeriti ako joj je to ugodno. Htjela bih naglasiti da pritom budeš pažljiva da ne vršiš pritisak na svoju prijateljicu da ti ispriča sve s čime se nosi, već da joj kažeš da si tu za nju te joj daš prostora i vremena da sama odluči kada će i koliko ti se povjeriti. Važno je da znamo da je osobama koje se osjećaju depresivno nekada teško to podijeliti s drugima iz različitih razloga. Zato trebamo biti osjetljivi i pustiti im da sami odluče kada je za njih najbolji trenutak da to učine, ali im i ujedno ostaviti “otvorena vrata“ i tako im pokazati da smo tu za njih. Osim toga, potaknula bih te da u svemu tome vodiš i brigu o sebi i svojim kapacitetima, odnosno mogućnostima da pružiš podršku svojoj prijateljici. Ovakve situacije teške su za same osobe koje ih proživljavaju, ali i za bliske osobe iz njihove okoline. Ako se depresivno raspoloženje tvoje prijateljice nastavi ili pogorša, bilo bi dobro potaknuti ju da ode porazgovarati sa stručnom osobom. Iako su prijatelji i njihova podrška izrazito važni, nekada je potrebno obratiti se psihologu ili liječniku kako bismo se osjećali bolje. Također, svojoj prijateljici možeš predložiti i javljanje Hrabrom telefonu na besplatnu telefonsku liniju, koja je namijenjena djeci i tinejdžerima i dostupna svakim radnim danom od 9 do 20 sati, na broj 116 111. Tu nam se ti ili tvoja prijateljica uvijek možete obratiti i podijeli s nama svoje brige, osjećaje i razmišljanja.

Za kraj, voljela bih te još jednom pohvaliti na tvojoj brizi za prijateljicu i na traženju načina kako da joj najbolje pomogneš.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Da li je normalno da svako malo imam suicidalne misli i da se mrzim' HELP

'Želim se oporaviti jer mi je dosta da 5 dana ne jedem ništa, pa onda jedan dan dosta pojedem' HELP

'Što kada se zaljubite u osobu koja pati od depresije' HELP

Pomoć samo hrabro hrabri telefon help