Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Jbt više ne mogu. Gubim živce jer moja'majka' stalno preokreće sve na neku svađu. Više mi tog dosta. Normalno joj dođem nešto reći jer se brinem, a ona me počne vrijeđati s mojim tajnama. Rekla sam joj u povjerenju za nekog dečka da me prevario i ona je to protiv mene sada iskoristila, a zna da sam tada bila skroz u bedu. Rekla je stvari poput nije ni čudo, tko bi bio kao s tak nekom dro*** bezvrijednom. Također sam je vidjela da s njime priča neki dan. Je li to normalno? A ja sam samo došla i započela temu da odemo kod doktora jer se žali na bolove stalno. Evo to ju je uvrijedilo. Nez što da radim više. Naravno, opet sam ja kriva jer zašto ne?Odgovor Hrabrog telefona:
Draga djevojko,
najprije bih ti htjela zahvaliti što si se odlučila javiti i podijelila svoje brige te nam tako iskazala svoje povjerenje. Hrabri telefon je mjesto na kojem uvijek možeš potražiti podršku i tu smo za tebe. Iz tvog upita saznala sam da ne osjećaš podršku od svoje majke, već od nje dobivaš omalovažavajuće i nepodržavajuće poruke.
Navodiš situacije u kojima tražiš podršku svoje majke, povjeravaš joj svoje brige, osjećaje i događaje s kojima se suočavaš, a imaš osjećaj da zauzvrat dobivaš neadekvatne poruke, vrijeđanje, te one često završe svađom. Također te povrijedilo i iznenadilo kad si vidjela da je pričala s tvojim bivšim dečkom koji te povrijedio i izgubio tvoje povjerenje. Kažeš da se svađa dogodila i kad si iskazala brigu za njeno zdravlje. Osjećaš da što god napraviš, ne dobivaš prihvaćanje i odobravanje od mame.
Roditelj je osoba u koju djeca često imaju najviše povjerenja i osoba koja bi im trebala pružati sigurnost, zaštitu i podršku. Prema onome što si napisala, dojma sam da osjećaš da to ne dobivaš i prirodno je ako se osjećaš bespomoćno, frustrirano, ljuto ili iscrpljeno. Želim ti reći da mi je žao da ti se to događa i da ne dobivaš podršku od majke kakvu bi voljela. Nitko ne zaslužuje da ga se ponižava i vrijeđa. Ovo što opisuješ naziva se emocionalno zlostavljanje i to je tema s kojom nam se mnogi mladi također javljaju. To je oblik zlostavljanja u kojem osoba povrjeđuje drugu osobu riječima ili djelima (na primjer vrijeđanje, vikanje, urlanje, omalovažavanje, ponižavanje). Važno mi je naglasiti da je odgovornost za zaustavljanje bilo kakvog oblika nasilja na odraslima pa se pitam imaš li u svojoj okolini neku odraslu osobu za koju vjeruješ da joj se možeš povjeriti i porazgovarati s njom kako bi ti pružila podršku i zaštitila te. Važno je da se s ovime ne nosiš sama.
Vjerujem da ti ovakav odnos s mamom izaziva razne neugodne emocije i pitam se kako se najčešće nosiš s tim neugodnim emocijama, imaš li neku prijateljicu/prijatelja ili blisku osobu s kojom/kojim možeš podijeliti ono što te tišti i s čim se suočavaš. Zanima me imaš li neke opuštajuće aktivnosti koje te vesele i u kojima uživaš, a koje ti pomažu da se smiriš. Vrlo je bitno da osluškuješ sebe i svoje potrebe te da brineš o sebi i svom zdravlju.
Za kraj bih te željela pohvaliti za hrabrost i odlučnost da potražiš pomoć i javiš se. Djeluješ mi kao zrela i odgovorna mlada djevojka. Voljela bih ti ovdje ostaviti kontakt Hrabrog telefona kojem se možeš javiti svakim radnim danom od 9 do 20 sati na savjetodavnu liniju na broj 116 111. Osim toga, ako ti je draže tipkati, možeš se javiti na chat Hrabrog telefona koji je dostupan svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili poslati upit na savjet@hrabritelefon.hr. Bilo bi mi drago kad bi nam se opet javila i podijelila s nama brige i pitanja koja ti se javljaju.
Puno toplih i hrabrih pozdrava šalje ti,
tvoj Hrabri telefonPogledajte još:

'Ne razumijem zašto neki ljudi imaju potrebu davati uvredljive komentare' HELP

'Strah me čašu pomaknuti da se ne bi izderao ako slučajno nešto kucne' HELP

'Osjećam se baš, baš usamljeno i svakim danom se sve teže nosim s problemima' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti