Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Da li je normalno da svako malo imam suicidalne misli i da se mrzim, ali ne poduzimam ništa u vezi toga? Mislite li da trebam psihologu zbog toga? Ja sam razmišljala da posjetim psihologa, ali ne znam da li mi je baš potreban. Pokušavam se sama nosit sa stvarima koje me muče i pokušavam se prestati mrziti i pokušavam biti bolja osoba, ali ne ide mi baš. Svaki put samo još više razmišljam kako se gadim sama sebi i da ne zaslužujem biti bolje.
Odgovor Hrabrog telefona:
Draga djevojko,
za početak bih te voljela pohvaliti za brigu o sebi, prepoznavanje potrebe za pomoći i djelovanje u skladu s time. Smatram da si ovim korakom već puno napravila za sebe i svoje mentalno zdravlje. Spominješ da ti se često javljaju suicidalne misli kao i da osjećaš mržnju prema samoj sebi. Pokušavaš se sama nositi s izazovima s kojima se suočavaš, ali primjećuješ da nema značajnog pomaka. Razmišljala si o odlasku kod psihologa, ali nisi sigurna da li ti je takav oblik pomoći potreban.
Za početak ti želim reći kako mi je žao da osjećaš mržnju prema sebi. Mržnja je težak osjećaj i vjerujem da takve misli i emocije mogu biti opterećujući u svakodnevnom životu. Također, veoma su me zabrinule tvoje suicidalne misli i smatram da je ono što ti se događa bitno i ozbiljno. Žao mi je ako kroz to prolaziš sama i želim da znaš da na tom putu ne trebaš biti sama i zaslužuješ pomoć. Ponekad se osobe mogu naći u situaciji da im se suicid čini kao jedino rješenje i izlaz, ali želim da znaš da postoje drugi načini da pronađeš izlaz, a u tome ti može pomoći stručna osoba. Ponekad mladi osjećaju otpor prema odlasku kod psihologa ili traženju pomoći jer smatraju da je to znak slabosti te da bi trebali znati sami riješiti sve što im se nađe na putu. Želim ti poručiti da je traženje pomoći znak hrabrosti i snage. Nadalje, mladi mogu osjećati otpor i zato što očekuju da će u razgovoru sa stručnjakom osjećati nelagodu i sram. Istina je da prvi odlazak psihologu može biti nelagodan zato što je potrebno vrijeme da ti i psiholog izgradite odnos temeljen na povjerenju i podršci, ali važno je dati sebi priliku jer ti ona može donijeti razne benefite. Primjerice, psiholog ti može pomoći identificirati zašto ti se javljaju suicidalne misli i naučiti te kako ćeš se s njima uspješnije nositi. Može ti, također, pomoći ti izgraditi samopoštovanje jer je ono temelj koji je važno postaviti kako bi se lakše upuštala u razne situacije i odnose, ali i kako bi bila u miru sa sobom. Voljela bih ti ostaviti kontakt Centra za krizna stanja i prevenciju suicida ako osjetiš da se suicidalne misli intenziviraju i poželiš si nešto učiniti. Možeš ih nazvati na broj 01 2376 470 svakim danom od 0 do 24 sata. Samim time što si nam se obratila za pomoć pokazala si da u tebi postoji nada, ali i povjerenje u život i samu sebe.  
Još jednom bih te pohvalila na odlučnosti za rad na sebi i prepoznavanju da ti je pomoć potrebna. Mislim da si zbog toga veoma hrabra osoba i vjerujem da će ti to  olakšati da uspješno prebrodiš što se trenutno, ali i u budućnosti nalazi na tvom putu. Za kraj te želim potaknuti na javljanje Hrabrom telefonu na kojem možeš dobiti podršku i prostor da podijeliš svoje misli i brige. Uvijek nam se možeš obratiti na liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Pozivi su besplatni, a sve što kažeš na liniji je povjerljivo i anonimno. Ako ti je ugodnije pisati, možeš nam se javiti i na chat Hrabrog telefona koji je otvoren radnim danom od 15 do 19 ili pisati na savjet@hrabritelefon.hr.
Puno podrške i zagrljaja šalje ti,
tvoj Hrabri telefonPogledajte još:

'Želim se oporaviti jer mi je dosta da 5 dana ne jedem ništa, pa onda jedan dan dosta pojedem' HELP

'Što kada se zaljubite u osobu koja pati od depresije' HELP

'Gubim živce jer moja'majka' stalno preokreće sve na neku svađu' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti