Slika nije pronađena

Štrajk će trajati, najavljuju sindikalci, sve do ispunjenja prosvjetarskih zahtjeva, a jedna od najvažnijih informacija – ne prijete vam neopravdani sati!

Odaziv štrajku, prema preliminarnim podacima, mogao bi biti izuzetno visok, a budu li nastavnici postupili kako su najavili, procjenjuje se da će ih ukupno dvije trećine danas štrajkati. No, čini se da je odluka o štrajku ipak iznenadila i nastavnike i ravnatelje jer su zapravo očekivali da će mirenje uspjeti.'Oni nastavnici koji izraze da žele raditi imat će tu mogućnost', rekla je Suzana Hitrec, predsjednica udruge ravnatelja srednjih škola, za Jutarnji.hr. 'Kad se najavi štrajk, većina učenika srednjih škola se ne pojavi na nastavi. Za učenike nije bilo nikada do sada posljedica u smislu neopravdanih, pa neće ni sada. Imamo pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera prema kojem roditelji mogu opravdati izostanak učenika do tri dana', dodala je Suzana Hitrec.
Nikica Mihaljević, predsjednik udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ Dr. Ante Starčevića u Zagrebu, bio je jako iznenađen kad su ga nazvali novinari portala Jutarnji.hr: 'Ja sam prije koju minutu saznao da će biti štrajka. Ne znam niti u svojoj školi što će se dogoditi, razmišljam što ćemo. Većina ljudi u školi će biti u štrajku, prema mojim informacijama, tek nekolicina ih neće štrajkati. Sva djeca koja dođu bit će zbrinuta. Hoće li se moći organizirati nekakav oblik nastave, to još ne znam. Sve ovisi o tome koliko će djece doći'.
'Djecu koja su u dnevnom boravku ćemo prihvatiti i zbrinuti, dobit će i hranu. A s drugima, koliko ih dođe i koliko ću imati učitelja na raspolaganju, organizirat ćemo nešto. Sedam-osam nastavnika su mi rekli da neće štrajkati. To je što se tiče moje škole, a što će biti s drugima, ne znam. Imao sam sastanak sa svoja dva sindikata i mi smo dogovorili da niti jedno dijete ne smije ostati ispred škole. Bit će otvorena, a za one koji dođu sve ćemo organizirati najbolje što možemo', naglasio je Mihaljević za Jutarnji.hr.
Neće biti neopravdanih, na izlete se ide prema planu!

1. Sve će škole danas biti otvorene.

2. Za svu djecu koja dođu bit će organiziran neki oblik aktivnosti.

3. Ravnatelji su posebno dužni organizirati čuvanje najmanje djece te djece s teškoćama.

4. Za djecu koja pohađaju dnevni boravak bit će organizirani i obroci.

5. Neslužbeno se starijoj djeci - učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima - savjetuje da ne dolaze u školu.

6. Za nedolazak na nastavu neće biti neopravdanih sati ni drugih posljedica za učenike.

7. Ranije zakazana terenska nastava bit će održana.

8. Roditelji detaljne informacije mogu potražiti na web-stranicama i oglasnim pločama škola.

9. Svaka škola mora objaviti ime osobe za kontakt i mail adresu na koju se mogu slati upiti. Roditelji trebaju provjeriti kako njihova škola radi od petka.

10. U privatnim školama nastava se odvija uobičajeno.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Treba li ići sutra u školu ili ne? Profesori sutra kreću sa štrajkom – evo što to znači za učenike

[ANKETA] U škole se uvodi predmet Srpski jezik i kultura – bi li išli na njega?

Srednjoškolci mogu doći do besplatnog putovanja vlakom – pogledaj zadovoljavaš li ti glavni uvjet

Učenici štrajk škole nastava učitelji profesori neopravdani

Još vijesti