Slika nije pronađena

Sindikat Preporod, prema riječima predsjednika Željka Stipića, okuplja oko 9000 članova i upravo će oni danas štrajkati od 11:55 do 12:55 u 367 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluju njegove podružnice.

Njihov zahtjev je da se zaposlenima u školama osnovice plaća povećaju za 18,9 posto, za koliko zaostaju plaće u javnim službama za onima u gospodarstvu. Osam sindikata, među kojima su i dva velika – Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama – odustali su od štrajka, iako se nisu slagali s ponudom Vlade za povećanjem plaće od samo pet posto. Naime, u procesu mirenja s Vladom pristali su na povećanje osnovice zaposlenima u javnim službama za tri posto od 1. siječnja i za dva posto od 1. rujna.

via GIPHY


No, članovi Sindikata Preporod nastavljaju štrajkaške aktivnosti. Učitelji, članovi Sindikata će prekinuti nastavu u 11:55 sati i u zbornici održati skupove na kojima će biti pročitana Deklaracija o materijalnom položaju zaposlenih u školama i nakon toga se vratiti u razrede u 12:55. U istom terminu će im se pridružiti i nastavnici iz drugih smjena.

Stipić kaže da su sindikati 'spremni na dugotrajne pritiske, iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec', kako piše Index. Kaže i da je ovo borba za prava prosvjetara koje država, očito, ne smatra prioritetom iako se puno govori o obrazovanju. Nakon današnjeg štrajka, članovi Sindikata Preporod će održati i konferenciju za novinare o štrajku i izvijestiti od svojim idućim koracima...

A za vrijeme njihovog današnjeg štrajka, učenici će trebati biti zbrinuti, a za to će biti zaduženi ravnatelji. Stoga, ako ste se i poveselili slobodnom satu, nemojte previše, jer štrajk za učenike ne znači stvarno slobodan sat.

via GIPHY


'Ravnatelj je odgovorna osoba, on će od onih koji neće štrajkati, i na neki drugi način, spajanjem razrednih odjela osigurati da sva ta djeca budu zbrinuta za vrijeme trajanja štrajka', rekao je Željko Stipić iz Preporoda za N1.

Štrajk je komentirala i ministrica Divjak na svojem službenom Facebook profilu. Pročitati ga možete u nastavku.


Foto: Facebook/Giphy/Freepik

M.Z.

Provjeri još...

Školski dan bez prvog sata – danas profesori markiraju i to iz više nego dobrog razloga!

Posljedice ukidanja pomicanja sata za učenike – po mraku u školu čak 90 dana!

Umjesto da ide u školu, ona štrajka – cijeli svijet piše o 15-godišnjakinji iz Švedske

štrajk škole Učenici profesori nastava

Još vijesti