Slika nije pronađena

Zbog brojnih komentara odlučili smo dublje pronjuškati i postavili smo nekoliko pitanja jednoj profesorici matematike u srednjoj školi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Neki učenici su zabrinuti vezano uz održavanje nastave subotom zbog nadoknade svih izgubljenih sati tijekom štrajka nastavnika. Drugi tvrde kako se kod njih ta nastava već počinje održavati ovu subotu i da će trajati devet sati dnevno – više o tome možete pročitati u članku YouTuber popljuvao štrajk profesora jer ne želi u školu subotom! Poziva na #štrajkučenika. Gdje je tu istina?Učenici su spremni na #štrajkučenika i mnogi sve manje podržavaju štrajk nastavnika upravo zbog toga što se boje nastave subotom koju jednostavno ne žele provoditi u školi. Čak su se i neki roditelji javili i rekli da svojoj djeci neće dozvoliti odlazak u školu subotom. Kako bi dobili više informacija o tome što se zapravo događa poslali smo upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a sugovornica nam je bila i profesorica matematike iz jedne srednje škole koja je baš danas u štrajku. U nastavku otkrijte što smo saznali od njih...

'Nama je ministarstvo nadležna institucija. Oni daju upute ravnateljima kako da postupaju. Jučer smo dobili upute na e-mail da evidentiramo u e-dnevniku dane provedene u štrajku kao nenastavne dane s napomenom da sati nisu održani zbog štrajka. Od kad ja radim, nismo u štrajku bili duže od tri dana pa je na kraju uvijek bio dovoljan broj nastavnih dana. Šta će sada biti ovisi o puno faktora, prvenstveno o tome koliko će štrajk još potrajati i na koji način će završiti. Tako da mislim da još nitko ne zna da l' će biti nadoknada i kako. Mi još nismo dobili nikakve informacije o tome', rekla je profesorica.


Nakon toga kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Rekli su nam sljedeće: 'Sukladno propisima, škola mora realizirati propisani minimalni broj nastavnih dana, a u slučaju potrebe za nadoknadom, svaka škola zasebno može donijeti odluku o načinu i vremenu u kojem će to napraviti. Morate uzeti u obzir da je u svakoj školi drugačiji opseg štrajka tako da se eventualne nadoknade moraju prilagoditi pojedinom slučaju. U svakom slučaju, o bilo kojim opcijama u ovom je trenutku prerano govoriti. Važno je da se učenicima omogući stjecanje potrebnih znanja i vještina te da se nastavi dijalog i nađe primjereno rješenje za odgojno- obrazovne radnike'.

Izjavu Ministarstva komentirala je naša sugovornica: 'To opet ide od njih. Oni moraju poslati dopis školama da broj nastavnih dana mora štimati na kraju godine bez obzira na sva događanja, a škole onda odlučiti koje dane će proglasiti nastavnim ako bude potrebe. Tu jedino škole imaju autonomiju. U tom slučaju ima nadoknada. Da li će tako biti ili ne, ne znam'.Hoće li biti nadoknade nastave?

'Ovaj naš cirkularni štrajk zapravo malo smanjuje problem nadokande. Danas je deseti dan u štrajku, a samo u nekim županijama su tek četiri dana u štrajku…', ističe Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za N1. 'Ako Vlada ne popusti, mi imamo novi cirkularni plan za naredno razdoblje, koji će se protegnuti do kraja prvog polugodišta. To znači da i dalje ostaje cirkularni štrajk, u nekom drugom obliku, s nekim drugim razmjerima, ali u svakom slučaju niti jedan dan neće biti, a da nije u prosvjedu ili u štrajku', dodao je Mihalinec.
U svakom slučaju možemo zaključiti da još uvijek ne možemo znati hoće li biti nadoknade u vašoj školi i na koji način će se ona održati. Ovisi o tome hoće li za njom biti potrebe. Jedno je sigurno – veća je šansa da će biti potrebe za nadoknadom čim više dana nastavnici u vašoj školi provedu u štrajku.

Podsjećamo, danas su prema cirkularnom modelu štrajkale škole u Istarskoj i Varaždinskoj županiji, a štrajku su se pridružili i zaposlenici škola u Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Redovna se nastava zbog štrajka prekinula u čak četiri županije.

Ispuni anonimnu anketu u nastavku...Foto: Canva/ Playbuzz/ Giphy/ MojFaks.com


M.S.K.

Pogledajte još:

YouTuber popljuvao štrajk profesora jer ne želi u školu subotom! Poziva na #štrajkučenika

Sve je oduševio: Učenik objasnio kroz tri jednostavna razloga zašto podržava štrajk profesora

Očekuje li učenike škola subotom i produljenje školske godine zbog štrajka?

Škola Učenici štrajk nastavnici nastava profesori subota nadoknada Štrajk učenika

Još vijesti