Slika nije pronađena
Godinama slušamo neke fraze učitelja i jednostavno su nam se urezale u pamćenje – slušaš li i ti ove izjave svakodnevno?

Ne znamo je li im to mantra ili nešto što uče na učiteljskom faksu, pa moraju izgovarati 'po difoltu', ali svim profesorima zajedničke su neke rečenice koje onda pamtimo čitav život. Mi se sjećamo osam izjava i donosimo vam ih u nastavku teksta.

via GIPHY


1. 'Ovo morate znati' / 'To je dio opće kulture' / 'Ovo će vam zatrebati u budućnosti'.
I to kažu za puno toga – a neke stvari ti vrlo vjerojatno nikad neće zatrebati, kao nama npr. sinusi i kosinusi. Sjeća li se netko uopće toga? Ipak, većina onoga što učimo u školi stvarno će ti zatrebati – kad-tad.

2. 'Ja ću odrediti kada je sat gotov, a ne zvono'.
Zašto onda nikad ne odrede da je gotov prije zvona? I čemu onda zvono služi? To su samo neka od pitanja na koja nemamo odgovore.

via GIPHY


3. 'Ne postoje glupa pitanja'.
Etički je upitno nekome reći da je glupo njegovo pitanje, ali svi znamo da ima. I čula si sigurno neka za koja si sigurna da su glupa.

4. 'To je loš argument'.

Smišljala si argument za nešto što nisi stigla napraviti ili naučiti satima (ili samo minutama?) i sigurna si da je dobar, ali profesor te 'srezao u korijenu'? Zapamti, profesori su uvijek u pravu, pa čak i kad kažu nešto što tebi možda nema smisla.

via GIPHY


5. 'Na tvoje pitanje 'Oprostite, mogu li na WC?' profesor odgovara 'Ne znam, možeš li?'?
I pritom taj isti profesor misli da je to zabavno, a stvarno nije. Branili bismo ih da možemo, ali mi uvijek pitamo kad MORAMO i naravno da možemo. Samo je možda kriva rečenična konstrukcija.

6. 'Ponestalo nam je vremena, pa ćete ostatak gradiva proći sami kod kuće'.
Naše lice u trenutku poprimi ovaj izraz.

via GIPHY


7. 'Radimo u grupama s ciljem da naučite raditi u timu i biti timski igrač'.
I to odlično zvuči u teoriji, ali u praksi obično stvarno radi jedan ili dvoje, a ostali se jednostavno izvuku i ne rade ništa.

8. 'Ja vas sve volim jednako'.
Svi znamo da je to laž – svaki profesor ima svoje miljenike. Ali ovaj put ćemo stati u njihovu obranu – profesorima je itekako stalo do svakog učenika. U to nemojmo sumnjati.

via GIPHY


Foto: Giphy/Shutterstock

M.Z.

Pročitajte još:

Pisao joj stihove narodnjaka: Školarac iz Srbije zezao učiteljicu na fejsu – evo kako je reagirala

Rasplakala ih je: učiteljica prije ispita svakom učeniku dala pismo

'Tužni smo, usamljeni i zatrpani obvezama' – evo što biste željeli reći svojim profesorima!

Učenici izjave učitelji profesori fraze rečenice

Još vijesti