Slika nije pronađena

Otkad se počelo pričati o mogućnoj nadoknadi nastave subotom ili praznicima, roditelji su se u tren oka okrenuli protiv profesora i njihovog štrajka. Provjerili smo kakvo mišljenje prevladava – podrška profesorima ili ljutnja jer bi im djeca mogla ići subotom u školu.

Ukoliko se štrajk profesora oduži još neko vrijeme, nadoknada će se morati na neki način izvesti. Za sada se pojavilo nekoliko rješenja – ono da će učenici možda morati u školu subotom ili da će im se smanjiti praznici, ali nijedno još nije službeno odabrano i potvrđeno. Naravno, ne mora značiti i da će ijedno od ta dva rješenja biti stvarno i provedeno. Dok štrajk traje, ništa se ne može konačno reći. Na sami spomen da će subotom morati u školu, učenici i njihovi roditelji nisu baš presretni.Razlozi zbog kojih misle da nije u redu da učenici moraju u školu subotom se razlikuju. Oni koji putuju javnim prijevozom do grada u kojem im je škola mogu imati problema s prijevozom, a roditelji ističu i problem što su neki uplatili pripreme za državnu maturu koje se održavaju – subotom. Tu su i razne izvanškolske aktivnosti ili druženje s obitelji i prijateljima, za koje roditelji smatraju da njihova djeca trebaju imati vremena, kao i da imaju pravo na svoje slobodno vrijeme, a neki tvrde da neće dati djeci subotom u školu jednostavno iz principa.

Škola subotom ne izgleda kao i ostale dane, uvijek su u pitanju skraćeni satovi i obrađivanje laganijih tema, a nema ni testova i ispitivanja.


I dalje ima roditelja koji pružaju podršku učiteljima, ali kako štrajk odmiče, tako ih je sve manje, barem onih koji odlučuju svoje mišljenje izreći javno na društvenim mrežama.


Popričali smo o cijeloj situaciji s nekoliko roditelja, a hoće li oni poslati svoju djecu u školu subotom i zašto da/ne? Mama jednog maturanta podržava štrajk profesora u potpunosti i neće raditi probleme ako će njeno dijete morati ići u školu subotom: 'Podržavam štrajk i naravno da će mi dijete ići u školu subotom ako će biti potrebno. Škole će nadoknade sigurno izorganizirati najbolje što mogu', ispričala nam je. Kod njenog sina u školi profesori već rade na rješavanju problema nadoknade – međusobno se dogovaraju da u regularnom dijelu tjedna nadoknade bitnije predmete (tipa matematika), ako će im faliti sati zbog štrajka.
S obzirom da štrajk još uvijek nije gotovo i ne zna se kada će biti, cijelu nastalu situaciju s nastavom koja bi se trebala odvijati subotom ili za vrijeme praznika ova mama smatra 'patkom'. Njeno je mišljenje da su se informacije o nadoknadi na ovaj način počele širiti upravo s ciljem da se okrenu roditelji protiv učitelja, kako bi se cijela situacija riješila u korist vladajućih – što prije, što tiše i da ne moraju izdvajati dodatna sredstva za plaće onih u obrazovanju.

via GIPHY


I još jedna mama s kojom smo pričali nema ništa protiv toga da njeno dijete ide u školu subotom: 'Pa gradivo se mora nekako nadoknaditi i okej je da to bude subotom. Iako je maturant (njen sin), imao je vremena za početi se pripremati za maturu i ove dana kada je bio štrajk kada nije morao ići u školu'. Razumije da nadoknada subotom može biti problem za učenike koji ne žive u mjestu gdje im je škola ili one koji imaju praksu subotom, ali isto tako kaže da ne vidi razlog zašto zbog toga raditi paniku, jer će se sigurno to sve posložiti kada za to dođe vrijeme – jer ipak je štrajk na razini cijele države, a ne samo nekoliko škola.

Da se učenicima ne sviđa ideja da moraju tijekom praznika ili subotom u školu je očekivano. Osim mladog youtubera koje je pozvao sve na štrajk učenika, već se više od tjedan dana društvenim mrežama širi i objava koju sheraju i učenici i roditelji kako bi proširili informaciju o tome da ne žele na nadoknadu. Žele proširiti to među svojom generacijom, ali i među roditeljima, kako bi dobili i što veću njihovu podršku.


I čini se kako imaju veliku podršku roditelja, a da su oni koji podržavaju učitelje, postali manjina.

A što misle tvoji roditelji? Reci nam u anonimnoj anketi.


Foto: Giphy/ Pexels/ Freepik - peoplecreations


M.T.

Pogledajte još:

Profesori u problemima: 75% učenika ne želi u školu subotom i najavljuju svoj štrajk

YouTuber popljuvao štrajk profesora jer ne želi u školu subotom! Poziva na #štrajkučenika

Hoće li zaista biti nastave subotom zbog štrajka? Profesori i Ministarstvo su nam otkrili kako stoje stvari

Reakcija Škola roditelji štrajk praznici nastava subota nadoknada

Još vijesti