Slika nije pronađena

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je na Dnevniku Nove TV da imaju plan po kojem bi štrajk u školama mogao trajati sve do lipnja.

'Mi imamo plan da može trajati i do lipnja, ukoliko treba, ali svaka odgovorna Vlada će pronaći rješenje, jer ovo je prevažno za budućnost zemlje. Mi smo spremni na argumentirane razgovore, spremni smo čuti argumente. Ukoliko su njihovi argumenti jači od naših, mi ćemo to slušati, ali dat ćemo to našim članovima na referendum', rekao je Mihalinec, prenosi Novi list. Na pitanje što s djecom i roditeljima, koji sigurno neće biti prezadovoljni ako štrajk potraje do lipnja, Mihalinec kaže da svu oštricu treba uperiti prema Vladi, koja je, rekao je, neodgovorna.Sedamnaesti je dan štrajka, a Vlada prvi puta poziva Sindikate na razgovor, a oni predstavljaju 68.000 ljudi koji su u štrajku. Najavio je da se štrajk nastavlja.'Štrajk se za sada nastavlja i nastavit će se tako dugo dok se ne dođe do rješenja. Ministrica Divjak će ovoga tjedna izdati uredbu, odnosno preporuku na koji će se način sati provedeni u štrajku nadoknađivati', rekao je Mihalinec za Novu TV.
U RTL-u Danas gostovao je pak Željko Stipić, šef sindikata Preporod koji na sutrašnjem sastanku od Vlade očekuje kvalitetnu ponudu. Vlada je već najavila da nudi 2 posto podizanje koeficijenata od sljedeće godine, ako se ne postigne nova uredba i 6,12 posto povećanje osnovice. 'Kompromisa će sigurno biti. Ali u ovom trenutku, znaju se pozicije Vlade i sindikata, a sutrašnji sastanak je prilika da se to približi. Mi točno znamo što tražimo, a iza nas stoji naše članstvo. Argumenti su sigurno na našoj strani. Pitanje je samo hoće li biti političke mudrosti da se iz ovog problema izađe na jedan kvalitetan način', rekao je Stipić, prenosi Novi list.


Stipić je kazao da zasad imaju informacije da Vlada ne razmišlja da učiteljima i profesorima ne plati dane provedene u štrajku. 'To ne bi bilo pametno jer bi žrtve bila djeca. Ne nastavnici kojima to ne bi bilo plaćeno nego djeca koja ne bi dobila one nastavne sadržaje koji su za njih predviđeni. To je jako loše rješenje i gotovo sam siguran da se ono neće dogoditi.

Naći će se način da se posao odradi i da učenici dobiju sve što trebaju dobiti, ali i da nastavnici iz štrajka ne izađu kao poražena strana', kazao je Stipić i podsjetio da su već imali dva slučaja u kojima su sindikati dijelom platiti uskraćene dnevnice sudionicima štrajka. Ovaj štrajk ima veće šanse za uspjeh jer mnogi i nečlanovi sindikata u njemu sudjeluju, kaže Stipić za RTL.


Foto: Lucky Business – Shutterstock.com/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

PRAVA ISTINA: Učenica iz Hrvatske u iskrenoj objavi otkrila što zapravo ne štima u školama

Sada i roditelji najavljuju štrajk?! Njihovi bijesni komentari o školi subotom preplavili su Internet

Hrvatsko školstvo je u rasulu, ali ovaj profesor ima odlična rješenja! Kako riješiti nasilje, maturu ili 7. sat?

Škola Lipanj štrajk nastava produljenje

Još vijesti