Slika nije pronađena

Štrajk u osnovnim i srednjim školama bit će nastavljen i idući tjedan, a u kojem točno obliku, školski će sindikati obavještavati u dosadašnjem ritmu – dan ranije bit će predstavljene aktivnosti i raspored štrajka za sljedeći dan.

'Kompletan arsenal je otvoren, moguće je da ponovno u jednom danu štrajk provedemo u cijeloj zemlji, da nastavimo s cirkularnim modelom i nešto drukčijim rasporedom županija nego dosad, da organiziramo prosvjede' - kazao je jučer Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na redovitoj novinskoj konferenciji.

'Možemo štrajkati toliko dugo dok su ljudi spremni, a većina ih je u niskom startu i nemamo problema na terenu', tvrdi Mihalinec.

via GIPHY


Iz razgovora s ravnateljima Slobodna Dalmacija doznaje da već u ovom prvom ciklusu, kada će škole u svim županijama biti u štrajku po dva dana, nekima 'visi' satnica. Naime, svaka škola godišnje mora odraditi 175 nastavnih dana, odnosno 160 dana za maturante (kojima nastava završava ranije, u svibnju) a zbog kasnijeg početka nove školske godine 9. rujna, sve škole u godišnji su plan ove školske godine mogle ukalkulirati samo tri rezervna (nenastavna) dana. U slučaju dugotrajnog štrajka ti rezervni dani, vrlo izvjesno, neće biti dovoljni i nadoknada će morati biti. 'Zavisi od škole do škole, ali mi ćemo već zbog dva dana štrajka morati odrađivati nastavu za maturante, i to posve sigurno subotom. Za prve, druge i treće razrede imamo još prostora, ali ako se štrajk produži, morat će nadoknađivati i oni', kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, i ravnateljica zagrebačke Upravne škole, za Slobodnu Dalmaciju.

via GIPHY


'Teško je prognozirati. Zasad imamo dovoljno prostora da ne moramo odrađivati te dane, ali što će biti u slučaju da se štrajk produži, vidjet ćemo. Nisam sklon opciji da, osobito u osnovnim školama, djeca nadoknađuju te sate subotama. Osobno mislim da bi možda bilo bolje produžiti školsku godinu, koja završava u srijedu, 17. lipnja iduće godine, za još dva dana', mišljenja je Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Bačen je suzavac u jednoj srednjoj školi u Zagrebu! Sumnjaju na jednog od učenika

Štrajk u školama: Svakog dana se mijenjaju škole koje štrajkaju, a sutra su na redu one u Zagrebu

Učenica nije htjela riješiti matematički zadatak u zadaći jer smatra da je uvredljiv

Škola štrajk nastava produljenje Školska godina