Slika nije pronađena

Od 10. listopada, otkad se počeo provoditi u osnovnim i srednjim školama prema cirkularnom modelu, u nekim županijama nastave nije bilo već četiri dana - to je otvorilo pitanje nadoknade izgubljenih sati nastave.

Premda sindikati smatraju kako zasad nema potrebe za nadoknadu nastave, u slučaju dugotrajnosti štrajka kao jednu od mogućnosti spominju produžetak školske godine. Ako do toga dođe, školska bi godina umjesto u srijedu, 17. lipnja iduće godine, završila u petak, 19. lipnja, tj. dani provedeni u štrajku odrađivali bi se u četvrtak i petak u tom tjednu, piše Jutarnji.hr.

Kako je trenutačno nemoguće predvidjeti kada će sindikati okončati štrajk, jer su ustrajni i zasad imaju razrađen plan štrajkaških aktivnosti do 1. studenoga (moguće i do kraja prvog polugodišta), ni svi ravnatelji kao osobe nadležne za organizaciju rada škole nisu još posve sigurni hoće li, koliko i kada trebati nadoknaditi nastavu. Rastu i upiti među roditeljima koji čekaju upute iz škola u vezi s nadoknadom nastave. Prema našem zakonu, broj nastavnih dana u osnovnim i srednjim školama iznosi najmanje 175, a za maturante, kojima nastava završava ranije, u svibnju, 160.Dio ravnatelja uvjeren je kako se zasad ta satnica može odraditi bez nadoknade nastave, a dani provedeni u štrajku ‘pokrili’ bi se takozvanim nenastavnim danima, kako se u školskom kalendaru označavaju oni namijenjeni za manifestacije poput dana škole, dana kruha, dane grada ili općine, natjecanja i slično. Ove godine većina škola mogla je planirati tri takva dana, jer je školska godina počela nešto kasnije, 9. rujna. Ako to ne bude dovoljno, po svemu sudeći morat će se ići na druge opcije, ali čini se da među ravnateljima zasad nema suglasnosti oko jednog ‘modela’ nadoknade.'Svaka škola mora ispuniti propisani broj sati, a način na koji će se to organizirati najbolje će se znati kada štrajk završi. Kao što sam dosad rekla, u našoj školi već nakon dosadašnjeg ciklusa štrajka znamo da će nastavu, i to subotom, morati nadoknađivati maturanti, a nakon što se on u Gradu Zagrebu provede i četvrti dan, i učenici od prvog do trećeg razreda. Svakako, svaku će takvu odluku razmatrati i nastavničko vijeće i školski odbor', kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole, za Jutarnji.hr. Bude li potrebe da se zbog nadoknade nastave posegne i za odstupanjem od rokova školskih praznika ili završetka školske godine, kaže Hitrec, svaka škola o tome će zahtjev uputiti osnivaču i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
Neki ravnatelji kažu da nema šanse da se kod njih nastava održava subotom!

'Subote u nas ne dolaze u obzir. Zakon o odgoju i obrazovanju propisuje da se nastava u školi izvodi tijekom pet radnih dana tjedno, iznimno šest. Ako bude potrebe za nadoknadom, više sam za skraćivanje školskih praznika, prije svega zimskih ili proljetnih. Nisam ni za produžetak školske godine jer bi to poremetilo cijelu vertikalu sustava, od državne mature koja pada u to vrijeme, do upisa u srednje škole i fakultete', rekao je Đuro Baloević, predsjednik Splitsko-dalmatinskog ogranka Udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu, za Jutarnji.hr.

U školi koja je u utorak ukupno četvrti dan bila u štrajku, Osnovnoj školi Turanj u Karlovcu, ravnateljica Suzana Žunac također je sklonija opciji da se nadoknada sati štrajka obavi tako da se od praznika ‘odreže’ koji dan.

Foto: Canva/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

YouTuber popljuvao štrajk profesora jer ne želi u školu subotom! Poziva na #štrajkučenika

Hoće li zaista biti nastave subotom zbog štrajka? Profesori i Ministarstvo su nam otkrili kako stoje stvari

Sve je oduševio: Učenik objasnio kroz tri jednostavna razloga zašto podržava štrajk profesora

Škola štrajk praznici profesori subota ravnatelji nadoknada Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Još vijesti