Slika nije pronađena

Akcija #ijasamfranjo je pokazala da se gomila nastavnika suočava s provokacijama, napadima i općenito nasiljem na satu, uoči ili nakon njega. Fotke njihovih poruka podrške Franji smo izdvojili u članku 'Nastavnici diljem Hrvatske stali uz profesora koji je navodno istukao učenike – ovo su njihove poruke podrške [FOTO]'.

U međuvremenu su izašle i neke nove poruke...


Slučaj Franje Dragičevića je upoznao hrvatsku javnost s poteškoćama na koje u radu nailaze profesori. Njima je nasilje zadnja opcija na koju se odlučuju samo kada im 'nema druge'. Franjo nas je podsjetio koliko su nezaštićeni profesori i upozorio da i oni mogu 'dići ruku' po potrebi. Priču o incidentu koji se dogodio u Tehničkoj školi u Čakovcu, u kojem je glavni akter profesor Dragičević, pročitajte u članku 'OMG Profesor koji je navodno istukao dvojicu učenika: 'Opet bih jednako postupio'.

Svi se slažu da odgovor na nasilje nije nasilje, ali i shvaćaju profesora kojem je dozlogrdilo nakon učestalih provokacija učenika. Profesoru Franji do danas je prijetio otkaz, ali se na kraju ispostavilo da ga ipak neće dobiti – potvrdila je to načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor, Marijana Korazić Ciković. 'Inspekcija obavlja inspekcijski nadzor u dijelu svoje nadležnosti. Prema do sada ustanovljenom, škola nije do kraja iskoristila sve mogućnosti koje su joj dane i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i propisima. Ravnatelj je iz ovlasti poslodavca donio odluku o upozorenju nastavniku iz obaveze radnog odnosa što znači da ukoliko bi se takav incident ponavljao, ravnatelj bi mogao dobiti otkaz. Po utvrđenom stanju i svim činjenicama, inspekcija će izreći mjere iz svojih ovlasti', objasnila je Korazić Ciković.

Odluku je komentirala i Blaženka Divjak, resorna ministrica na današnjoj konferenciji za novinare. 'Odgovor na nasilje nikada ne smije biti još nasilja, jer to nije rješenje! Prevencija nasilja jedini je način da se ono suzbije i eliminira kako u učionicama, tako i u ostalim društvenim sferama', rekla je ministrica.


A ima se što suzbijati, barem tako tvrde nastavnici... S tim ciljem ovaj tjedan organiziraju javni skup pod nazivom 'Za sigurnu školu'.

Razni sindikati uključeni su u organizaciju skupa... Održat će se u subotu, 15. prosinca od 11 do 12:30 sati. Okupljanje je okvirno predviđeno kod HNK u 11 sati, otkuda će povorka krenuti prema Trgu bana Josipa Jelačića, ali sve će točno biti utvrđeno nakon prijave skupa policiji.

Sve informacije o prosvjedu nastavnika možete pronaći na Facebooku u opisu događaja 'Za sigurnu školu'.


Foto: Facebook/RTL Screenshot

M.Z.

Provjeri još...

Nastavnici diljem Hrvatske stali uz profesora koji je navodno istukao učenike – ovo su njihove poruke podrške [FOTO]

[ANKETA] Koja je najgora scena koju ste doživjeli na satu u školi?

OMG Profesor koji je navodno istukao dvojicu učenika: 'Opet bih jednako postupio'

Franjo Dragičević Prosvjed nastavnici ijasamfranjo otkaz

Još vijesti