Slika nije pronađena

Mirenje između Vlade i sindikata u školstvu nije uspjelo. Proces mirenja - koji je započeo u ponedjeljak, a nastavljen je danas - doživio je neuspjeh. To je novinarima nakon višesatnog sastanka otkrio Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama, kako piše Novi list. Također, on je najavio da učitelji i profesori od sutra stupaju u štrajk.

Vlada je, rekao je Mihalinec, u cijelosti odbila zahtjeve sindikata, a ponudila im je povećanje dodatka od dva posto od prvog listopada te još dva posto od prvog lipnja iduće godine. Predstavnik sindikata apelirao je na roditelje da imaju razumijevanja, odnosno da prihvate da učitelji ne mogu biti najpotplaćeniji u javnim službama. 'Od njih tražimo da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo je borba za bolje obrazovanje, za našu i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj, rekla je nakon neuspješnog mirenja', rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja za Novi list.

via GIPHY


Divjak se u 14 sati iz Ministarstva obratila javnosti vezano za sutrašnji štrajk u školama. 'Molim roditelje i učenike za strpljenje, ravnatelji su dobili upute što i kako dalje. Vrata škole moraju biti otvorena, mora se osigurati odgojno-obrazovni rad ili neki drugi rad u školama', poručila je Divjak za N1. Ministrica je istaknula da je tijekom štrajka najvažnija sigurnost učenika.

'Ravnatelji moraju na web stranicama objaviti detaljne upute, pogotovo o specifičnim pitanjima, kao i kontakt osobe kojima se učenici i roditelji mogu obratiti sa pitanjima. Molim za strpljenje i razumijevanje', ponovila je Divjak. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno, kazao je Mihalinec, prenosi N1. Sutra u podne tako će se znati u kojim županijama se u petak održava štrajk, a gdje će se nastava normalno održavati.

via GIPHY


Roditelji sami mogu odlučiti hoće li sutra djecu poslati u školu jer se nastava neće održavati, a neće raditi ni školske kuhinje kao niti drugo osoblje koje po kolektivnom ugovoru smije stupiti u štrajk. 'Sva djeca koja dođu u školu će biti prihvaćena, nitko neće ostati nezbrinut. U školama se formiraju štrajkaški odbori i oni koji nisu u štrajkaškom odboru odlaze, oni koji nisu ostaju, a djeca će biti zbrinuta. Nema šanse da netko ode u školu, a da će ostati nezbrinut, svi će biti zbrinuti. Zbog toga molimo roditelje za razumijevanje. Ideja cirkularnog štrajka dana je, između ostaloga, da se ne remeti toliko nastavni proces zato što mi prije svega mislimo na učenike i njihove roditelje i da njima to ne bude previše nejasno', pojasnila je Ana Tuškan za Večernji list.
Reci nam u anonimnoj anketi hoćeš li ti ići sutra u školu...


Foto: Pexels/ Giphy


M.T.

Pogledajte još:

Zagreb dobiva svoj prvi tinejdžerski restoran! Otvara se u centru grada i imat će hrpu fast fooda

[LOL] Spremanje ujutro za školu je izazov – ovi GIF-ovi savršeno opisuje tu urnebesnu kaotičnost

Srednjoškolci mogu doći do besplatnog putovanja vlakom – pogledaj zadovoljavaš li ti glavni uvjet

Škola štrajk obrazovanje nastavnici

Još vijesti