Cura i dečko u krevetu

Ovaj se tjedan, od 10. lipnja pa sve do 14. lipnja obilježava Tjedan spolnog zdravlja, a poseban naglasak je na mladima.

Seks je u Hrvatskoj i dalje jedna od tema o kojoj se ne priča otvoreno i ne priča dovoljno. Neke je sram, a drugi misle da se o tome ne bi niti trebalo pričati. Što je pogrešno, jer dok se o nečemu ne priča, ne možemo niti znati informacije i činjenice o toj temi. Zbog nedostatka informacija iz pravih izvora dolazi do zabluda i pogrešnog informiranja. Bitno je pričati o spolnim odnosima i o spolnom zdravlju! Kako piše Novi list, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj prvi spolni odnos mladi imaju već s 16 i 17 godina. Ono što je zabrinjavajuće je da isto istraživanje otkriva kako 32% tih 16-godišnjaka kod posljednjeg spolnog odnosa nije koristilo nikakvu zaštitu.

Također, i dalje je rašireno mišljenje kako je prekinuti spolni odnos na vrijeme dobra vrsta kontracepcije (nije!). Čak 15% dečki i 30% cura ne koristi pravu zaštitu jer smatra da je ovo dovoljno. Bitno je imati na umu da svrha zaštite nije isključivo sprječavanje trudnoće, već i zaštita od spolnih bolesti.

U Hrvatskoj je 2022. godine rodilo oko 660 adolescentica mlađih od 20 godina, a 191 rodilja bila je maloljetna, odnosno u dobi između 13 i 17 godina, piše Novi list. Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a tijekom ovoga će tjedna provoditi od 15 do 19 sati anonimno i besplatno (bez uputnice, naručivanja) savjetovanje i testiranje osoba u riziku od zaraze spolno prenosivim mikrobiološkim uzročnicima.

U Hrvatskoj je do 2023. zabilježeno 2114 osoba oboljelih od HIV-a/AIDS-a, a godišnje se evidentira u prosjeku oko 38 oboljelih od hepatitsa B, 98 oboljelih od hepatitisa C, 37 oboljelih od sifilisa, 24 od gonoreje kao i 93 oboljelih od zaraze HIV-om.

 

Ljubljenje Ne morate ići dalje od poljupca: 7 razloga zašto je bolje ljubiti se nego spavati s nekim

spolno zdravlje Mladi u Hrvatskoj prvi spolni odnos Prvi seks kondom Zaštita kontracepcija Istraživanje

Još vijesti