Fenomen turskih serija

Nova TV počela je emitirati novu tursku seriju „Izdaja“ koja će opet pred male ekrane prikovati veliki broj gledatelja.

Koliko su turske serije kod nas popularne proteklih godina, mogli bismo to čak i proglasiti pravim malim fenomenom. No, nije to slučaj samo u Hrvatskoj. Turske su serije obožavane u više od 150 zemalja svijeta, a osvojile su i Latinsku Ameriku i Meksiko, zemlju Esmeralde, Otimačice i svih drugih kultnih sapunica „Televise Presente“.

Pokušat ćemo analizirati što je to u njima toliko privlačno i zašto svaki puta pobožno pratimo svaku njihovu novu seriju.

1. Zgodni glumci

U turskim serijama uloge glavnih likova obično utjelovljuju toliko zgodni glumci. Taman da vas uopće ne interesira radnja serije, bacit ćete pogled na te glavne junake lijepih lica i mišićavih tijela. Nije ni čudo što su turski glumci na popisu najzgodnijih muškaraca na planeti. No, ne samo glumci, već i glumice, većinom izgledaju kao da su ih na setove serija doveli s modnih pisti ili pravo s izbora ljepote.

 

 

2. Predivne lokacije

Lokacije na kojima se snimaju serije djelomično izgledaju kao reklamni spotovi turskog ministarstva turizma. Npr. imate scenu u kojoj glavna glumica plače, ali ne plače ona bilo gdje, već lije suze na lokaciji odakle puca najčarobniji i najbolji pogled na Istanbul. I tako dok gledate seriju, jednostavno ne možete ostati imuni na ljepote Turske pa i sami poželite otputovati tamo i vidjeti sve te znamenitosti.

 

3. Fantastična glazbena pozadina

Režiseri i scenaristi vrlo su pažljivi kod odabira glazbene pozadine, sve s ciljem stvaranja jačeg emocionalnog naboja kod gledatelja. Stoga su se mnogi turski skladatelji koji pišu glazbu za njihove serije proslavili te postali poznati, kako u domovini, tako i u inozemstvu.

 

4. Napete priče

Turske sapunica imaju vrlo dinamične zaplete. Tu možete pronaći vrlo dramatične likove, zavađene obitelji i zamršene rodbinske odnose, prikaz problematike prilagodbe prilikom migracije sa sela u grad ili pak obratno, sukobe na relaciji urbano i ruralno te sukobe na relaciji tradicionalnog i modernog načina života. Vidimo zorno prikazane teme obiteljskog nasilja, dogovorenih brakova, kriminala, zaposlenja u holdinzima i ljubavnih brodoloma. I kako se ne navući na takvu radnju i zaplete?

5. Uvjerljivo prikazane klasne razlike

Turci vrlo uvjerljivo prikazuju sav luksuz i bogatstvo najvišeg sloja društva. Oni voze najbolje aute, obučeni su po posljednjoj modi, izlaze na otmjena mjesta, a kuće su im predivno uređene. Dok nam prikazuju život tamošnje društvene kreme i sami uživamo u scenama gdje dočaravaju živote i svakodnevnicu bogataša. S druge strane, turske serije vrlo zorno prikazuju i život onih koji raspolažu manjim budžetom ili žive na rubu egzistencije. 

6. Kraj je neizvjestan

Svaka čast i režiserima turskih serija, jer su stvarno majstori u stvaranju drama i zapleta i zapravo nas do samog kraja drže u neizvjesnosti. I dok u klasičnim meksičkim sapunicama sve završava s „happy endom“, to u turskim sapunicama nije slučaj. Nije nerijetko da super zgodnog glavnog glumca nakon cca 100 epizoda životnih drama i mučenja, scenaristi i redatelji na kraju nemilosrdno ubiju. Ne mora to biti slučaj, ali stvarno, do samog kraja serije, drže vas u napetosti, jer ne znate kako će to sve završiti.

 

 

zašto volimo turske serije zašto su turske serije popularne obožavamo turske serije Turske serije

Još vijesti