Slika nije pronađena

RTL Televizija od 2. prosinca na male ekrane donosi novi hit turske filmske produkcije, epsku mini-seriju 'Pad Carigrada', koja je u formi dugometražnog filma postala najskuplji i najgledaniji domaći projekt u turskoj kinematografiji!

Veličanstvena opsada i konačan pad Carigrada 1453. snimljen je najnovijom holivudskom tehnikom pod palicom nagrađivanog i hvaljenog redatelja Faruka Askoya, a glavne uloge tumače talentirani glumci Devrim Evin i Ibrahim Celikkol!

 Visoko budžetni TV spektakl „Pad Carigrada“ priča je o podvigu osmanske vojske i sultana Mehmeta II. tijekom njegovog osvajanja Carigrada u 15. stoljeću. Nakon smrti svoga oca, sultana Murata II., princ Mehmet (Devrim Evin) 1451. ponovno dobiva priliku sjesti na tron i postati vođom osmanskog naroda.

Ponukan uspjesima velikih holivudskih blockbustera, poput „300“, „Troja“ i „Kraljevstvo nebesko“  te svjetskom popularnosti serije „Sulejman Veličanstveni“, poznati turski producent, redatelj i scenarist Faruk Askoy želio je snimiti film kojim će uveličati jedan od najvažnijih događaja turske povijesti.


Nakon dvije godine pre-produkcijske faze i prikupljanja budžeta u iznosu od 17 milijuna dolara, te godinu dana snimanja na izvornim lokacijama diljem Turske s glavnim glumcima i preko 1500 statista, Askoyu je uspjelo stvoriti najskuplji, najgledaniji i najviše komentiran projekt današnjice. „Pad Carigrada“ je svoju dugo očekivanu premijeru imao 16. veljače prošle godine u 14:53h u čak 850 kino dvorana diljem Turske. Ovaj epski film je u prvom tjednu prikazivanja pogledalo preko 2,5 milijuna Turaka, a samo 2 mjeseca kasnije postao je najgledaniji turski film u kinima (rekordnih 6,5 milijuna gledatelja). Producent Askoy je očekivao da će, s obzirom na povijesnu tematiku, „Pad Carigrada“ podići mnogo prašine  i kontroverzi (ponajviše u neprijateljskoj Grčkoj), no iznenadio ga je nevjerojatno velik odjek gledatelja u Americi, Japanu i nekim europskim državama.

Uloga sultana Osvajača Mehmeta II. pripala je mladom glumcu Devrimu Evinu koji prije „Pada Carigrada“ nije igrao glavne uloge. Diplomirao je glumu na državnom sveučilištu Hacettepe, a još od 2003. glumi u kazalištu, dok je u televizijskim serijama imao samo male, ne tako važne uloge. Njegov kolega, Ibrahim Celikkol, koji tumači ratnika Ulubatlija Hasana, već je poznat obožavateljima turskih sapunica koji su njegove izvedbe mogli vidjeti u serijama „Iffet“ i „Milost“. Njegovu najveću ljubav, Eru, tumači mlada glumica Dilek Serbest (Derin iz „Gumuš“), Konstanitna XI. glumi Recep Aktug.

Od sljedećeg ponedjeljka budite uz RTL Televiziju jer vas vodimo u 560 godina daleku prošlost. Epski pogled na povijesnu bitku za Carigrad donosi turska mini-serija „Pad Carigrada“, koja će se emitirati od ponedjeljka do četvrtka u 21 sat!

Tekst/Foto: RTL televizija

Provjeri još... Milost TV serija

serije sapunice Turske serije