Tamponi

Tamponi za mjesečnicu su sanitarni proizvodi, ali oni najčešće nisu dovoljno dobro zapakirani kao sterilni proizvodi. Upravo zbog toga im se rok trajanja može razlikovati od sterilnih proizvoda zbog razmnožavanja bakterija, pogotovo ako nisu pravilno zapakirani.

Istina je da tamponi imaju svoj rok trajanja. Iako zvuči glupo i bezazleno, možda je bolje da ne koristiš tampone koje si pronašla, a da ti već dugo stoje! Njihov rok trajanja je u prosjeku pet godina, što znači da se oni nakon pet godina ne bi smjeli koristiti, kako navodi Health Line. Taj rok se smanjuje ukoliko oni nisu adekvatno spremljeni. Pod time se misli da se nalaze na vlažnom mjestu, a vlaga je pogodna za skupljanje dodatnih bakterija.

via GIPHY

 

Osim toga, oni se nikada ne bi smjeli vaditi iz svojeg omota prije upotrebe, a pogotovo ne stajati bez omota mjesecima ili godinama. Neki tamponi ni nemaju otisnut rok trajanja, ali u tom slučaju uvijek možeš napisati na njihovu kutijicu datum kada si ih kupila.

Umorna Uvijek si umorna kad imaš mengu? Otkrivamo je li 'menstrualni umor' mit ili stvarna pojava

Tako ćeš barem otprilike znati nakon koliko vremena ih možeš koristiti, a svakako nije preporučljivo da se koriste ako su stariji od pet godina – pogotovo ako su bili odmotani ili ako su se nalazili na vlažnom mjestu. Čuvaj svoje zdravlje kako si ne bi prenijela bakterije zbog ovakvih sitnica, kao što je rok trajanja tampona!

Proizvodi za menstruaciju Što još možeš nositi umjesto tampona i uloška kada imaš mengu? Postoje još tri opcije

Slika nije pronađena Menga, tetka ili stvari – koristiš li ti neke od ovih 7 izraza za menstruaciju?

tamponi Higijenske potrepštine menstruacija rok trajanja tampona

Još vijesti